Dan Sandžaka i Aćif efendija 1Foto: Medija centar

Na zvaničnom sajtu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, istaknuta je čestitka koju je, svim građankama i građanima Sandžaka, uputila predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić.

U čestitki se, između ostalog kaže: „Na taj dan sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja svoje zemlje, Sandžaka. Dan Sandžaka je jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka i svih građana Sandžaka…“

Obeležava se u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine. Na prvom zasedanju ZAVNOS-a u prisustvu 252 delegata izabrana su i 62 većnika. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vera, te i prvi put u našoj istoriji izabrano je pet žena. Tada je formiran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom ef Šaćiragićem kao potpredsednikom.

Dakle, jasno je naglašeno da se ovaj dan slavi i obeležava kao nacionalni praznik jedne od nacionalnih manjina koja živi u Republici Srbiji, ali i svih građana Sandžaka!

I šta je tu čudno, zapitaćete se?

Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka je bilo najviše političko i predstavničko telo naroda Sandžaka, tokom NOR-a od 1943-1945. godine. Ono je rukovodilo borbom naroda i radom narodnooslobodilačkih odbora na oslobođenoj teritoriji. Ideju za stvaranje ZAVNOS-a dao je vrhovni komandant NOV Josip Broz Tito. Ukinut je 29. marta 1945. godine, a teritorija Sandžaka je podeljena između Srbije i Crne Gore.

Odluka o ukidanju je doneta u Novom Pazaru, u zgradi u kojoj se danas nalaze prostorije Bošnjačkog nacionalnog veća.

Znači da su čelnici Bošnjačkog nacionalnog veća odlučili da ovaj „komunistički događaj ili podvalu“ kako su govorili decenijama preuzmu i proglase za nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji! Da zamešateljstvu oko ovoga nema kraja pobrinuo se i Savet Republike Srbije, koji je 2005. godine, potvrdio tu odluku BNV da se kao jedan od nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji uvede i Dan Sandžaka!

To isto BNV luta, zbunjuje sopstveni narod. Naglašava se zajednička borba svih građana Sandžaka protiv fašizma ali takođe zahteva rehabilitacija Aćif ef. Hadžiahmetovića pa su čak otišli i korak više – postavljanjem spomen ploče čoveku koji je bio upravnik grada Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata!

Prosto je neshvatljivo da isto veće koje slavi komunističke organe vlasti, koje želi da baštini tradiciju antifašističke borbe svih naroda Jugoslavije na čelu sa Titom i koje datume iz tog dela istorije uzima kao svoje, tom istom narodu nameće Aćifa efendiju kao nacionalnog bošnjačkog lidera!?

Bio je saradnik fašista i posle okupacije je uzeo prezime Bljuta. Otac mu je bio Albanac a i on se izjašnjavao kao Albanac. Zalagao se za Veliku Albaniju a Novi Pazar je smatrao njenim centrom. Uveo je potpunu albanizaciju, u osnovne škole je doveo učitelje Albance i tražio da se svi natpisi u gradu pišu na albanskom jeziku. Proterivao je Srbe a negirao Bošnjake kojima je skidao fesove i umesto njih stavljao albanske kape. E, sada valja objasniti Bošnjacima ne samo u Sandžaku, kako takav čovek može da bude njihov nacionalni heroj… I ko je to i na osnovu čega njega 70 godina posle njegove smrti proglasio za Bošnjaka.

Orden Gvozdenog krsta 2. reda koji je dobio od Hitlera sigurno nije dobio zbog zasluga za razvoj nacionalne kulture, jezika i suživota svih naroda Sandžaka!

Dan Sandžaka kao jedan od najznačajnijih nacionalnih praznika Bošnjaka, svakako treba obeležavati i slaviti ali nikako se Bošnjacima ne sme nametati kao vođa tog istog naroda u borbi protiv fašizma, neko ko je otvoreno sarađivao sa okupatorom, dakle sa fašistima.

Autor je dipl. politikolog, bivši predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Dan Sandžaka i Aćif efendija”

 1. Kako li će Snežana Čongradin preživeti ovaj tekst? Draža će sa administratorima na PLJiŽ, za njih se ne sekiram. Kapa dole gospodinu Omeroviću! Iskreno, kratko, jasno i britko.

 2. Kad moze Draze sto ne moze Acif. Omerovic se pravi vecim popom od patrijarha.

  • Možda zato što Draža nije dobio gvozdeni krst, a imao je poternicu sa istom nagradom kao za Titom?

  • Аћифа су признавали само окупатори на челу са Немачком а четнички покрет савезници на челу са УСА, ВБ и Француске. Велика је разлика.

   • Sve ne mogu da se setim odkud mi poznato ovo ime autora. A onda..pa da to je onaj poslanik SDP, lopara, što je mafio parfeme na fri šopu. I on da morališe i podguznjak , daje sudove o bilo čemu.
    Za Staniš M.
    „95% srpskih istoričara će potpisati ovo što je napisala prof. Dubravka Stojanović, 95% srpskih istoričara će potpisati njenu tvrdnju da su četnici generala Mihailovića bili zločinci, kolaboracionisti i izdajnici, 95% srpskih istoričara će potpisati naučne rezultate
    istraživanja da su četnici generala Mihailovića tesno sarađivali sa ustašama već od pred kraj 1941. godine, a ugovorno od sredine 1942, kada su sa ustašama i Nemcima Radićevi četnici napadali Kozaru. Gde je nama Srbima pamet? Odakle nastade ova suicidna politika?
    Gde to ide Srbija i gde idu Srbi. U nestanak kako ⁷je predvidela Latinka Perović? E pa nećemo to dozvoliti. Pitaće se kad tad ovih 95%.“ Pisanje ljudi od znsnja i integriteta.
    Ovo je drugo pisanje, objavite jedno bar.

   • Draze se odrekao i kralj englezi kao i saveznici .Cetnici su kao saradnici okupatora strijeljani od strane Crvene armije a Englezi su ih iz Austrije predali Titu kao kolaboracioniste koji su se povlacili zajedno sa ustasamz

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.