dinko gruhonjićfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Napadi na novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića ne samo da ne jenjavaju već se čini da će dobiti novi zamajac nakon što se profesor našao u najnovijem saopštenju novosadskog odbora Srpske napredne stranke pod imenom „Sabahudin“.

Kako je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao u jednom tekstu Cenzolovke, od 2016. pa do aprila ove godine u evidneciji koju vodi Republičko javno tužilaštvo, samo 2023. nije zabeležena nijedna prijava napada na Gruhonjića.

Gruhonjić smatra da iza svih ovih pretnji stoji Srpska napredna stranka na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

A kako da ne smatra kad ga odbor ove stranke iz grada u kome živi direktno proziva u svojim „zvaničnim saopštenjima“, a predsednik Srbije istvoremeno i član SNS-a ga u svojim „obraćanjima naciji“ javno proziva imenom i prezimenom i priča kako treba da ga bude sramota zbog stvari koje nije ni izgovorio, nego je neka ekipa to tako lepo upakovala da bi silni „srpski živalj“ imao šta da mu uzme za zlo.

Vučić je par puta rekao da će štiti fizički integritet Gruhonjića i Ane Lalić, novinarke koja je takođe pretprpela strašne pretnje i uvrede, a onda je nastavio i sam da ih napada.

Gruhonjić je dobio obezbeđenje od Evropske federacije novinara, a ne od MUP-a. Znači li to da je MUP jedan od alata onih koji npadaju Gruhonjića?

Čime je Gruhonjić ovo „zaslužio“, ne znamo tačno, ali s obzirom na to kakva atmosfera već godinama vlada u ovom društvu, možemo pretpostaviti da je to zbog toga što je kao glavni i odgovorni urednik portala „VOICE“ i šef dopisništva agencije „Beta“, profesionalno obavljao novinarski posao.

Slučaj Dinka Gruhonjića: Ne daj Bože da je SNS mera srpstva 1
Foto: Danas/Radneko Topalović

„Govorio je protiv vlasti“. Pa šta! Demokratska dužnost svakog novinara je da bude van vlasti i da kritikuje i istražuje svaki njen postupak, i najmanju grešku, kako bi svaki građanin znao s kim ima posla i ko mu „kroji kapu“.

„Govorio je protiv srpskog naroda“. Ne, nije! Govorio je, shodno vrednostima koje zastupa, samo protiv onih lažnih patriota, nacionalista i šovinista, koji slave ratne zločice i za Srbiju znaju samo glavu da razbiju nekome, ali ništa drugo korisno da urade.

Čovek koji se celog veka izjašnjavao kao antifašista i Jugosloven doživeo je da mu se manipulaciom video snimka u usta stvalja rečenica da ponosno nosi ime ustaškog zločinca Dinka Šakića.

Zato što za raziliku od milion drugih u ovoj zemlji svoj posao obavlja kako treba!

„Dinko Šakiću, za večni dom si spreman“, osvanulo je početkom ove godine na ulazu u zgradu u kojoj Gruhonjić stanuje sa porodicom.

Ovo je bio drugi put da uvrede i pretnje stižu praktično na „kućni prag“ porodice Gruhonjić, oba puta ih je videla njihova ćerka.

Hajka je otišla toliko daleko da su neki tipovi, možemo ih slobodno nazvati huliganima, prerušeni u studnete blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu i tražili da Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Dakle, tražili su da čovek ostane bez posla, a u tome ih podržao rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić.

Ovo nikoga ne treba da čudi jer se taj čovek nalazi na spisku podrške Srpskoj naprednjoj stranci na prošlim izborima.

I kakva je to uvreda reći za nekog da se zove „Sabahudin“, da li bi nekom Sabahudinu uvredljivo bilo da mu kažu da je „Zoran“.

Šta novosadski naprednjaci ovime žele da nam poruče?

Da ako se zovete Sabahudin, Hrvoje ili Šćiprim vi ste, prema ubeđenju naprednjaka, automatski, neprijatelji Srbije i zaslužujete svako zlo koje su vam namenili oni koji se zovu malo „srpskije“ od vas.

Kako Gruhonjić pre neki dan reče za Danas „Ne daj Bože da je SNS mera srpstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari