Draža pored Tita, blamaža Srbije 1Foto: Privatna arhiva/Muhamed Mulaganović

Sa zakašnjenjem sam naišao na fotografiju sa proslave Dana pobede nad fašizmom, na kojoj se u pozadini vide Tito i Draža. Režiser proslave Dragoslav Bokan, poznat kao osnivač paravojne formacije „Beli orlovi“, i tim scenarista, među kojima je, začudo, i istoričar Dejan Ristić, kao diletantsko scenografsko rešenje na pozadini scene stavili su Tita i Dražu jednog pored drugog!

Još Dražu na prvom mestu! Smatram da Srbija nije mogla doživeti veću blamažu od ove. Bar da su poštovali zdravorazumski redosled – da prioritet ima pobednik u odnosu na poraženog!

Autori programa proslave kao da su hteli da ponize prisutne političare, izvođače programa i javnost Srbije. Veću mučninu u stomaku nisam osetio nego kad sam ugledao pomenutu fotografiju. Tito i Draža ne mogu se kao antifašisti stavljati u istu ravan. Zdrav duh mlade generacije u Srbiji ne može se gajiti krivotvorenjem i revizijom istorije. Autori proslave Dana pobede zbunili su javnost i izazvali veliki revolt kod autentičnih iskrenih antifašista.

Da Draži nikako nije mesto kraj Tita govori i primer iz mog kraja, o kojem se malo zna u javnosti, kada je Dražin dični komandant četničkog Mileševskog korpusa Vuk Kalaitović Kalait, predratni poručnik Kraljeve vojske i verni saborac u Bosni ozloglašenog Pavla Đurišića, organizovao 28. juna 1943. godine klanje 12 seljaka iz novovaroških sela Bistrica i Draževići. Naime, kada je partizanska zlatarska gerila nepotrebno i nepromišljeno ubila na njivi u Bistrici Kalaitovog rođaka, četničkog simpatizera Mirka Glavonjića, Kalait je odlučio da se osveti likvidacijom nedužnih žitelja okolnih sela na najsvirepiji način.

Poslao je svoje straže da po spisku pronađu 30 meštana, po njegovoj oceni pristalica partizanskog pokreta i dovedu ih na visoko brdo Kitonja. Četnici su uspeli da pronađu 12 seljaka, koje su celu noć sprovodili pored Kalaitovog stola sa rakijom i pečenjem – na klanje, pod nož koljača Miljkana. Tada su poklani: Pavle Kolašinac, Živko Dragašević, Vojko Mlađenović, Sreten Martinović, Petar Ljujić, Radomir Knežević, Luka Bučevac, Ivan Dulanović, Mirko Rajić, Milenko Stojić, Andrija Glavonjić i Branko (nepoznati partizan).

Pre 11 godina tri privrednika iz Nove Varoši, Prijepolja i Kraljeva su radi zadovoljenja sebičnog „duhovnog zadovoljstva“, ne vodeći računa o očuvanju moralnosti svoje nacije, postavili bez ičije saglasnosti Kalaitovu bistu u njegovom rodnom selu Štitkovo. Ispada da su podigli spomenik četniku Srbinu koji je klao Srbe!

Autor je politikolog iz Nove Varoši

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

29 reagovanja na “Draža pored Tita, blamaža Srbije”

 1. Koliko je zločina počinjeno po direktnom Titovom naređenju ni danas se ne zna. I tokom i posle rata. Tačno je, Tito i Draža ne mogu zajedno. Trebalo je samo da stoji Draža.

  • Narvno da se Drazina fotografija nije trebala da nadje na dan pobede nad fasizmom pored Tita .Draza je na prvom sastanku s Nemcima odrzanom 11 nov. 1941 u selu Divci nemackom pukovniku Kogaru, nudio saradnj da zajednicki uniste partizane i obecao : “mi se protiv vas necemo boriti, cak i ako nas vi budete napadali”. Da bi dokazali lojalnost Nemcima cetnici su na prevaru zarobili 305 partizana u G. Milanovcu i Mionici i predali Nemcima, a ovi ih sve streljali u Valjevu. Ovakvi zlocini ne zastarevaju i zbog slicnih letele su glave i na demokratskom Zapadu. Saradnju s Talijanskim fasistima Draza nije krio. Na zahtev britanaca da saradnju prekine on je odbio, jer ga oni snabdevaju. Cime , moze se predpostaviti. Na to je vlada Britanije uputila protesno pismo JU vladi u Londonu. Odluka o leglizaciji cetnika, stavljanje nekih jedinica pod komandu srpske vlade na celu s NEDICEM, dogodila se na Ravnoj Gori u Mihailovicevom stabu 30 novembra 1941g. Legitimizacija je trajala do proleca 1943. Jedan od prvih cetnickih komandanata Uros Drenovic potpisao je u Mrkonjic gradu 27 Aprila 1942 sporazum o vojnoj saradnji s ustaskim formacijama za borbu protiv komunista. U Topoli 11 avgusta 1944 nemacka komanda i Drazini predstavnici potpisuju sporazum o zajednickoj borbi protiv nadiruce Crvene Armije i partizananskih jedinica NOB-a Jugoslavije. Sam Draza bezi u Bosnu sa 20 hiljada mobilisanih srpskih mladica nepotrebno izginulih u borbama protiv partizana i ako je jasno da je kraj rata blizu i da Nemci gube. Ni jedan cetnik nije ucestvovao u oslobadjanju Beograda i Srbiije. S toga i nije bilo mesto Drazi na antifasistickoj manifestaciji. Ovo su cinjenice koje niko , ne moze da ospori.
   Molim da se objavi.

   • E moja Tasa jedini koji su sarađivali su komunisti,Nemci i ustaše.Raspitaj se malo

   • Autor je komunisticko cedo i ostrasceni mrzitelj svega srpskog.
    Isplivace istina o Drazi a sa njom i vase bolesne lazi.

   • Tasa@ sve što si rekao precizno je tačno. Proučavajući (više od 40 godina) kvislinge i četnički pokret. Sva pomenuta dokumenta sam lično video i čročitao.
    Imajući u vidu dosadno tipkanje na telefonu mogu još reći: Svaka čast za istinu. Ali ispranim mozgovima teško to ide u glavu.

 2. Gnusam se da neki lik kao Dragoslav Bokan i moze da promovise Drazu i mislim da je cela poenta njegovog ucesca da Drazu i ogadi. Draza bi takve kao Bokana streljao jos na pocetku sukoba. Inace politkolog , kao i svi pro-Titovci, mora malo da zapazi na formulacije „12 seljaka su sprovodili celu noc pored Kalaitovog stola sa pecenjem i rakijom“…verni saborac Pavla Djurisica „u Bosni“ 1943….ja jesam laik ali on je ratovao u Crnoj Gori a mesece je proveo valjda dva puta bezeci iz nemackih zatvora, tako da je malo nejasno spominjanje Pavla Djurisica. Bokan i Seselj i ko sve ne od takvih imaju ulogu da ogade a ne da proslave Drazu Mihailovica. Poslednji su oni koji bi njegovo delo trebalo u usta da uzimaju.

  • Значи ли то да су Труман и Шарл се Гол фашисти!?

 3. Svaka čast za tekst. Čik da Francuzi proglase Petena za spasioca Francuske., jer bi to bila najveća Francuska sramota.

  • Gospon Miro, kakve veze ima Peten sa Drazom? Ovaj prvi je bio nesto nalik Ljoticu u Srbiji. Draza je najcudniji izdajnik koji nije smeo da vecera u Beogradu ili Kraljevu sa bilo kojim nemackim oficirom. Nije smeo niti je slobodno prosetao bilo kojim gradom u Srbiji. Cela familija bukvalno svi su utamniceni u Banjickom logoru. Velika poternica iz 1941 i 1943 za zivog ili mrtvog od strane nemacke komande. Bekantmachung ili proglas o hiljadama streljanih njegovih vojnika usled napada na nemce. Imao sam prilike da citam zvanicne Wermacht depese o napadu njegovih snaga na ustase, nemce i muslimansku miliciju u Visegradu i Rogatici.
   Kakve on veze ima sa Petenom?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.