Foto: Imbd

Povodom predloga „Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027.“ i organizovanja javnih rasprava u vezi sa njim…

U ponedeljak, 18. septembra 2017. kada je cela nacija dočekala „srebrne košarkaše“ ponosna i sa nadom da bi budućnost njene dece mogla da bude svetlija, u „prime time“-u, (21h), na televiziji „PRVA“ koja ima nacionalnu frekvenciju, prikazan je domaći film „Jesen samuraja“ …

Film je sufinansiran i podržan!!! od strane Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, Ministarstva za sport i omladinu republike Srbije i Filmskog centra Srbije uz obrazloženje „kompetentne“ komisije:

Poštovana gospodo ministri kulture i sporta koji ste i potpisani na špici filma, ako niste imali priliku da pogledate šta ste podržali, reći ću vam, da sam sa mukom i gađenjem odgledao „romantičnu i laku priču o odrastanju“ zatečen i gnevan od samog starta… ali ne zbog filma, već zbog vaše podrške!

U filmu „Jesen samuraja“ su izgovorene psovke nemerljivo mnogo puta, ali je vrhunac u završnoj sekvenci filma, na 109. minutu, u sceni koja traje 35 sekundi, kada glavni junak izgovara sedam puta (citiram) „puši kurac“!!! u sali punoj dece, koja su tu zbog sportskog takmičenja???

Prema proceni komisije Filmskog centra Srbije, film „Jesen samuraja “ je trebalo da bude „pokušaj dobrog i gledljivog filma za narod“ i trebalo je da bude namenjen onima kojima „će to biti prvi odgledani film u životu“, odnosno deci?!

Izvinite, osobama iznad dvanaest godina, kako nas je upozorio emiter, jer ovi sa trinaest „verovatno“ već prepoznaju značaj, suštinu i prosperitet ukoliko (im) puše u Srbiji, pa je film mogao da posluži kao dodatna edukacija?!

Zamolio bih Vas da sami, pred ogledalom, ili u krugu svoje porodice ili kolega na poslu, glasno izgovorite „puši kurac!“… 7 (sedam) puta u roku od trideset sekundi. Evo, ja ću prvi: puši kurac!… puši kurac!… puši kurac!…puši kurac!… puši kurac!… puši kurac!… puši kurac!… Eto, lako je, ali je toliko glupo i besmisleno…

A možda nije komisiji i onima koji su njihov predlog podržali?! Ministre Vukosavljeviću? Ministre Udovičiću? Gospođa Nado – „lepše je sa kulturom“? Gospodine Jevtiću…?

Kakvo licemerstvo!

Vi koji se bavite kulturnim razvojem, obrazovanjem i propagirate bolju budućnost u Srbiji, besramno ste dali podršku i time afirmaciju, ne umetničkoj slobodi, ne običnoj psovci, već prostakluku koji se sa svakim minutom snimljenog materijala, pretvara u sve veću patologiju, pod izgovorom „zgodnog društvenog ogledala za nove generacije“, pa nemojte da se začudite kada vas sutra perspektivne „nove generacije“ pitaju da li, citiram iz filma, „pripadate onima koji puše kurac, ili onima kojima puše kurac“!

U očekivanju vašeg odgovora o vašoj odgovornosti u kulturi, vidimo se na javnoj raspravi o „Strategiji razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027.“ u Beogradu, 28. septembra.

Ovoga puta ću se potruditi da ovo ne ostane samo među nama i na: „(Ma), puši kurac“! kao do sada, jer posle svega, ipak je „teško biti fin“!

Autor je reditelj filma „Slučaj Harms“ koji je 2016. proglašen za kulturno dobro od velikog značaja.