Elitističko ponašanje Javnog servisa Srbije

Povodom saopštenja RTS-a o akcentovanju reči kontinent u kvizu "Slagalica"

Ostavite komentar


 1. Bravo za tekst. Nadam se da će ovo pročitati oni koji bi trebalo i jedno izvinjenje uputiti svima koji neće beogradski akcentovati pa makar i dve nedelje živeli u Beogradu…

 2. Bravo za tekst. Još kad bi RTS bio javni medijski servis pa da znamo sve! Ovako je propagandno glasilo režima i selektivno informiše javnost (blago rečeno!).

 3. Odličan tekst! Već dugo se nerviram zbog ovog novog akcentovanja, čak sam razmišljala i da prekinem da gledam Slagalicu, skoro jedinu emisiju, pored „Potere“, koju pratim na RTS-u

 4. Bravo za tekst!
  Da li je važnije „akcentualno disciplinovati“ takmičara u kvizu ili skloniti iz programa razne nabeđene voditeljke koje stenju na kraju svake rečenice i toliko beeoooogradski zavijaju da su od čitačice vremenske prognoze avanzovale u voditeljku dnevnika. Sramno

 5. Šestotomni rečnik Matice srpske, kao ni jednotomni, nije pravopisni, ali ima označene akcente. Autorki bi to trebalo da bude poznato, baš kao i pravilo da akcenat u književnom srpskom nikada nije na poslednjem slogu.
  Ovo zaista nije odbrana neprimerenog ispada voditeljke, RTS-a još manje. Ali, zaista o jezičkim pravilima treba da odluče institucije kojima je to pos’o. 😉

 6. @Vesna Ne radi se niokakvom „novom akcentovanju“, jer, u najmanju ruku, ta su pravila od 1960. godine.
  Mnogo veći problem su razvlačenja, sricanja, napadan govor… generalno — jako loša dikcija, uz poneki izuzetak / izuzetkinju. 😉

 7. Doktorand u Lajpcigu je osnovne akademske studije završila na Filozofskom fakultetu u Nišu. Bravo, Jelena!

 8. Uvek su mi bili srcu dragi ovi što ne žele Beogradizaciju svog divnog akcenta, a od Beograda nisu videli ni naplatnu rampu Bubanj Potok, a kamoli čuli ovdašnji govor. Niko u Beogradu ne akcentuje ovako, osim ovih pokondirenih tikvi sa RTSa koje mahom i nisu iz Beograda.

 9. Poslušajte Dragu Jonaš, Dušanku Kalanj, Miodraga Zdravkovića, i možda naučite nešto o akcentovanju. Stari RTS je imao i obuku za spikere…

 10. Bravo za komentar. Kada bi ga neko iz RTS-a i pročitao… RTS bi morao rešiti sa voditeljkama osnovnu stvar a to je da one kontrolišu/ocenjuju tačnost odgovora (suštinu) a NIKAKO akcenat reči. Posle bruke, frazama i floskulama neko sa RTS-a pokušava da pokrije nedostatak elementarne pristojnosti i uvažavanja različitih akcenata građana Srbije.

 11. S jedne strane se slažem sa kritikom na račun RTS lektora, koji insistiraju na sopstvenim pravilima akcentuacije. Sa druge moram da ukažem da ne globalno ne postoji opšteprihvaćeno pravilo da se uvažavaju, još manje u javnoj sferi podstiču, dijalekatske specifičnosti unutar jezika. Čak i unutar istog regiona postoje potpuno suprotni primeri švedskog (izrazito centralizovan) i norveškog (izuzetno policentričan, da ne ulazim ovde u detalje).
  Standardni srpski takođe favorizuje istočnohercegovački i šumadijsko-vojvođanski u odnosu na dijalekte istočne i južne Srbije. To nije diskriminacija, već standardizacija. U tome ne postoji ispravno i neispravno rešenje, već samo konvencija, a ovde je doneta još u XIX veku (što ne znači da je neispravno promeniti je).

 12. Bravo, ovo se čekalo, valjda će neko da lepo i disciplinovano pročita i bez loših namera razume ovaj tekst

 13. Kao najredovniji gledalac Slagalice, daću sebi za pravo samo da primetim da voditeljke te emisije često pogrešnim akcentovanjem reči, a posebno sinonima u asocijacijama dovode takmičare u zabludu i time ih direktno oštete.
  Evo ga samo jedan od primera :
  Za kolonu čije je rešenje trebalo da bude GAVRAN, voditeljka je otvoreno polje akcentovala MIRO ( kao francuski slikar) , a ne MIIIIRO ( Gavran, hrvatski pisac)…
  Ovakvih je primera mnogo.

 14. Naučnice draga,hvala lepo na totalno-argumentovanom objašnjenju,sila je ovde na svakom koraku(najčešće neosnovana),I molim Vas za još ovakvih tekstova,tjs kad god se ukaže potreba!

 15. Bravo Jelena i hvala vam. Bila bih veoma iznenađena da čujemo pravo izvinjenje jer bi se to kosilo sa brižljivo negovanom opštom kulturom neizvinjavanja na ovim prostorima.

 16. Hvala za tekst!!! Fenomenalan!! Akcentovanje RTS-a podjedanko problematično kao i Radenković Kristina koja bi mogla da ide na časove kod koleginice Milice Gacin i da se ostavi pokušaja da bude duhovita kada nije

 17. I pomenuto, ali i gotovo svako saopštenje koje dolazi iz RTS-a, odiše više bezobrazlukom nego elitizmom.

 18. Što se RTS-a i njihovog akcentovanja tiče potpisujem. Voditeljku Radenković ne dirajte. Redak primer fantastične voditeljke, koja stvara opuštenu atmosferu i pravo je osveženje u odnosu na ostale koji su ili izfolirani ili uštogljeni. Njena namera je bilo ismevanje politike RTSa u vezi sa akcentima i ko to nije shvatio je deo problema. Ko je imalo gledao kviz SMAZ zna da rečena voditeljka ume malo da pecne i provocira ali sa stilom i bez zle namere. To je najbolje pitati takmičare, ako se oni nisu osetili poniženo onda i vi možete da prekinete ovaj lov na veštice

 19. Ne razumem zašto se digla ovolika frka. Svakome, ko je gledao kviz „Stigni me ako znaš“, poznato je da se voditeljka Kristina Radenković često šali sa učesnicima kviza. Kada se našalila u „Slagalici“, mnogo ljudi je burno reagovalo. Mislim da sa njene strane to nije elitizam niti promovisanje normativnih preporuka, već šala na račun tih normativnoh preporuka.

 20. RTS siluje srpski jezik.
  Uživanje je čitati tekstove pametnih i obrazovanih ljudi. Nadam se da će se intelektualna elita konačno probuditi, kao ova devojka i podići svoj glas. Predugo nam se nameću poremećene vrednosti.
  Hvala autorki teksta.

 21. Tekst je odličan,samo bih dodala izuzetno antipatičnu voditeljuku,zbog koje sam prestala da gledam slagalicu ili utišam Tv da je ne bih slušala,već duže vreme. Zar ne postoji neka druga osoba koja bi mogla da je zameni? Molim nadležne da preduzmu nešto,dosta nam je tih nabedjenih faca,bar da kviz možemo gledati opušteno. Hvala.

 22. Preporučujem kontrameru: pošto u Slagalicu dolaze učesnici iz svih delova Srbije, bilo bi lepo kada bi svi namerno govorili baš onako kako se govori u njihovom kraju, čisto da vidimo kako voditeljkama „pregoreva sistem“.

Ostavite komentar


Lični stavovi

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. decembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.