Goran Vesić kao kolumnista 1Foto: Beta/ Beoinfo

U poslednjih godinu-dve u dnevnom listu Politika gospodin Goran Vesić ima svakog petka svoju kolumnu, pod nazivom „Beogradske priče“. Zanimljiva je činjenica, ako se ne varam, da se ta kolumna pojavljuje upravo sa stupanjem gospodina Vesića na pomenuto radno mesto u administraciji Beograda.

Unapred se izvinjavam gospodinu Vesiću, ako to nije tačno, ali ja zaista nisam pre toga imao prilike da čitam slične tekstove gospodina Vesića bilo gde. Ta kolumna u poslednje vreme postaje mnogo šira od problematike zbivanja u našem gradu, za koja bi, po funkciji, bio zadužen gospodin Vesić.

Potpunu zbunjenost u tom smislu izazvao mi je upravo prilog Gorana Vesića od 21. 6. 2019, koji govori o tome „Kad su Srbija i Austrija bile neprijatelji“ (!?). I pored najbolje volje, u pomenutom tekstu nisam našao ni jednu jedinu rečenicu, koja bi se odnosila na aktuelnu situaciju u našem Beogradu, koja se nalazi u neviđenoj krizi. Istina, moram da priznam da je tekst više nego vredan, ali samo kao ozbiljan, analitički, istorijski prikaz bilateralnih odnosa Srbije i Austrije. Ali, avaj, takav ozbiljan istraživački rad i napor, ne samo da zahtevaju višednevno bavljenje izvorima podataka, u bibliotekama i arhivima, nego i navođenje tih izvora, odnosno korišćenje citiranih izvora i literature, koje je gospodin Vesić koristio da bi gornji tekst napisao.

Najzad, tu je i pitanje: kada gospodin Vesić stiže, pored redovnog radnog vremena i silnog dnevnog angažovanja na problemima Beograda, istovremeno da obilazi biblioteke i arhive. Ako on to sve uspeva, taj čovek je zaista genijalac.