Voajerizam sam po sebi bi se možda i mogao opravdati radoznalošću, dok se viđeno kroz ključaonicu, preko plota ili na TV programu sa nacionalnom frekvencijom ne počne primenjivati u realnom životu.

Sticajem raznih nesrećnih okolnosti Srbiju nije zaobišla pošast 24/7 emitovanja rijaliti programa. Niko nije pošteđen, emiteri zla umiruju nečistu savest i pred nadležnim Sudom krivičnu odgovornost, stavljanjem oznake 18+ u ugao ekrana. I tu se sve njihove obaveze završavaju, a prava maksimalno koriste po logici „sve što nije eksplicitno zabranjeno, dozvoljeno je“.

Ostalo je na nama. Roditeljima, starateljima odgovornim za ponašanje naše dece, bar do njihove osamnaeste godine. Rastrzani između obaveza na poslu, neplaćenih računa, borbe za golu egzistenciju ne uspevamo svaki put da ispratimo i iskontrolišemo da li je sadržaj koji gledaju primeren njihovom uzrastu.

Od trenutka nepažnje, preko stolice i pitanja za milion dinara u „Trenutku istine“ ili kakvom sličnom formatu (DNK npr) do „zvezde“ rijaliti programa put je kraći nego što se pretpostaviti može. To što se nekome drugom dešavalo došlo je i u naš dom. „Zadruge“, „Farme“, „Parovi“ ušli su u naš obrazovni sistem kao izborni predmet, bez mogućnosti izbora i dovoljno popularne alternative, čija se ocena ne računa u prosek, ali može da sruši na godinu.

Bezblamični likovi imaju više uticaja na omladinu od uglednih profesora. I bolje su plaćeni, tako da im motiva ne nedostaje. Još se nije dogodilo da rijaliti zvezde štrajkuju uoči početka nove sezone emitovanja. Dok profesori, malo malo pa prete obustavom rada. Đaci ko đaci, upijaju dostupno znanje i naučeno primenjuju u praksi.

Radi njih, naše dece i nas samih, pozivamo Vas na Veliki roditeljski sastanak, seriju tribina koje ćemo organizovati po gradovima u Srbiji. Nasilje verovatno nećemo zaustaviti, biće ga, kao što ga je oduvek bilo, ali se sigurno nećemo predati bez borbe.

Svi su pozvani, izostanak nema opravdanja.

Autor je član Narodnog slobodarskog pokreta i dobitnik Nagrade „Biljana Kovačević Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava 2013. godine