Izmaknuta stolica 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Odavno se nije desilo da se prosvetni radnici oko nečega ujedine kao što ih je ujedinilo nasilje koje je pretrpela njihova koleginica iz Trstenika.

U izmaknutoj stolici zbog koje je nastavnica završila na podu učionice mnogi su se pronašli. Konstatovali su i da je prosveti u Srbiji davno izmaknuta stolica.

Uz poruku „Nisi sama“, koju su prosvetari delili na društvenim mrežama, čuo se jedinstven stav da se organizuje protest, kojim bi zaposleni u prosveti pružili podršku koleginici i uputili apel javnosti da je nasilje u obrazovnim ustanovama do te mere prisutno da se dalje ne može.

I to je otprilike sve što je ujedinilo prosvetne radnike.

Poslovično razjedinjeni sindikati obrazovanja i ovog puta su demonstrirali neslogu organizujući različite vrste protesta, u različitim danima.

Tako će jedni danas izaći na beogradske ulice, drugi sutra neće držati nastavu, treći hoće, ali će organizovati i protest na ulici, četvrti će štrajkovati neodržavanjem prvog časa. Samo možemo da zamislimo kako će to izgledati u školama u kojima postoji više sindikalnih organizacija.

Da zbrka bude još veća pobrinuli su se pojedini direktori škola i prosvetna vlast koji već prete pokretanjem disciplinskih postupaka i odbijanjem od plate ako se na bilo koji način bude remetila nastava. Uz nesložne sindikate i pretnju po džepu, ionako osiromašenih prosvetara, nameće se zaključak da je protest propao pre nego što je i počeo.

O tome koliko se nema mere za trenutak svedoči i to što ni zahtevi sindikata nisu identični. Ukazivanje na nedovoljan procenat povećanja plata u trenutku kada je nasilje u školama tačka koja je ujedinila „bazu“, ovog puta je promašilo poentu.

Jedan od prosvetnih sindikata uporno traži da se zaposlenima u obrazovanju dodeli status službenog lica, a da pritom članstvu nije objasnio koliki rizik to nosi i da bi time prosvetni radnici imali više štete nego koristi. Na stranu što disciplinske probleme u školama ne treba rešavati krivičnim pravom.

Sve ovo doprinosi razvodnjavanju ideje koja je trebalo da okupi prosvetne radnike, učenike, njihove roditelje, direktore, pa i prosvetnu vlast i da problem narastajućeg nasilja u celom društvu, čije je ogledalo škola, počne da se rešava. Ovako ostaje pitanje kome sledećem sledi izmaknuta stolica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.