Još jedna godina bez zakona o nestalima 1Foto: freepik

Izvod iz zapisnika sa Šestog sastanka Radne grupe za izradu Nacrta zakona o nestalim licima koji je održan 9. novembra 2021. godine ukazuje da se na sastanku razmatrao konačan tekst Nacrta zakona o nestalim licima.

Na sastanku je Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obavestio prisutne da su iz Kabineta predsednika Republike Srbije dobijeni „stavovi i smernice“ kao i da će radna grupa ponovo zasedati kada se dobije saglasnost „predsednika i premijerke“ da se tekst uputi Vladi Republike Srbije.

Kolika je neodgovornost ljudi na državnim funkcijama primetno je i iz pisanog odgovora od 7. juna 2022. godine koji sam dobio od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a na čijem čelu je tada bila dr Darija Kisić, u kome se tvrdi da predlog Nacrta Zakona o nestalim licima nije izrađen u celosti odnosno da nije sačinjen! U istom odgovoru je navedeno da je Zoran Antić obavestio ovlašćeno lice ministarstva da je Radna grupa za izradu zakona nakon 9. novembra 2021. godine „u potpunosti prekinula sa radom, usled suštinskog neslaganja oko same sadržine i materije uređenja zakona“.

Sve navedeno u tekstu je dokaz da je pitanje nestalih lica politički, a ne humanitarni problem. Na štetu porodica nestalih lica. A iz jednog zapisnika je uočljivo da će prijava za sticanje statusa žrtve potrajati najmanje devet meseci, pa imajući u vidu da se usvajanje zakona prolongira sa najvišeg nivoa, verovatno neće postati funkcionalan pre 2024. godine.

Kada se jednoga dana bude pisala istorija Vučićeve vlasti, istoričari bi trebalo obraditi brojne teme. Između ostalog i temu za disertaciju: nesposobnost vlasti da reši pitanje nestalih lica. I s tim u vezi pitanje dugogodišnje političke manipulacije porodicama žrtava.

Njihove decenijske obespravljenosti. Nedelotvornosti pravnih lekova kako bi došli do istine. A posebno pitanje plaćanja mesečne mizerne krvnine porodicama žrtava koja se predviđa Zakonom o nestalim licima kao, po meni, kompenzacija države zbog svoje neefikasnosti. Umesto vraćanja posmrtnih ostataka žrtava, država će plaćati njihovim porodicama mesečnu apanažu. Kost po kost.

Autor je istoričar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.