Kako je diplomirao Boško Obradović 1Boško Obradović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Godine 2002. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, student Boško Obradović je diplomirao sa temom o poziciji srpske književne desnice tridesetih godina dvadesetog veka.

Mentor mu je bio jedan od najuglednijih stručnjaka naše nauke o književnosti druge polovine prošlog veka, profesor dr Novica Petković, koji je, prilikom odbrane Obradovićevog rada, istakao da bi isti mogao biti osnova za magistraturu, jer je napisan posle višemesečnog skrupuloznog istraživanja, sa nizom ozbiljnih zaključaka o, do tada nedovoljno izučavanom, fenomenu ideološki ostrakizovane književnosti.

Tom istraživanju je prethodio pionirski rad profesora dr Gojka Tešića, trotomnik „Zli volšebnici“, u kome se našla ogromna polemička građa naše međuratne literature. U studiji, kasnije objavljenoj pod naslovom „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam“, Boško Obradović ističe da postoje zajedničke osobine većine autora sa „desnice“: „1) zahtev za revizijom postojećeg sistema vrednosti; 2) borba za duhovno oslobođenje od uticaja Zapada; 3) htenje ka ostvarivanju novog nacionalizma i novog, samorodnog kulturnog modela“. Ako se tome doda obračun sa „kulturnom levicom“, iza koje je stajao marksizam kao svojevrsna, špenglerovski rečeno, „pseudomorfoza“ zapadnjačke misli, pozicija „književne desnice“ biva još jasnija.

Treba istaći da je, iako je imao niz pohvala na račun rada, dr Novica Petković, poznat po svojim visokim kriterijumima, Bošku Obradoviću dao ocenu 9 (inače, Obradovićeva prosečna ocena tokom studiranja bila je 8,5). NJegov diplomski rad objavljen je u izdavačkoj kući „Hrišćanska misao“ i dobio je nagradu „Miloš Crnjanski“. Na čelu žirija za dodelu nagrade bio je profesor dr Nikola Milošević, u tom trenutku čelnik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Iz ovoga saznajemo da:

Boško Obradović nije diplomirao kod profesora dr Mila Lompara;

Boško Obradović nije ni kupio, ni falsifikovao svoju diplomu.

Ako se tome doda činjenica da Milo Lompar nikad nije bio ni član, ni funkcioner „Dveri“, nego je, izvesno vreme, bio samo u Političkom savetu ove organizacije, biva nam jasno da je:

Vrhovni Klovn, u pokušaju odbrane Siniše Malog, narodski govoreći – „zaklapusžo“;

Pokazao da mu je krivo što je Lompar odbio da besedi na akademiji u Sava centru povodom osam vekova autokefalije SPC jer je na istoj Vrhovni Klovn dobio orden Svetog Save, kao što je njegov Mali, ministar – plagijator, dobio orden Novomučenika Kragujevačkih (???);

On, Vrhovni Klovn Srbije, tip koji i dalje oblači kupaće gaće kad ide na Labudovo jezero.

Vladimir Dimitrijević, prisutan na odbrani Obradovićevog diplomskog rada

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.