Foto: Freeimages/cierpki

Ovoga puta IFIMES analizira aktuelna dešavanja u Srbiji sa fokusom na srpsko-albanske odnose. Analiza je naslovljena „Aktuelna dešavanja u regionu 2019. godine: Ko želi destabilizovati Srbiju?“.

Za neupućene IFIMES je samo u nazivu Institut a u suštini nema nikakve naučne reference već je sredstvo za dobru zaradu u rukama samozvanog političkog analitičara Zijada Bećirevića, koji se godinama medijski promoviše i ugodno živi profitirajući na naručenim i dobro plaćenim godišnjim ,,analizama,, i odlikovanjima takozvanog Instituta IFIMES, koji su prilagođene i naklonjene uglavnom onima koji analizu ili odlikovanje dobro plate.

Tako se u poslednjoj “ analizi“ Instituta, na tapetu Bećirevića našao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Oblijetao je Bećirević oko Dodika godinama, pokušavajući da mu proda naklonost IFIMESA , ali njegovi prljavi poslovi kod Dodika nisu prošli. Uporni Bećirević sada pokušava ponovo, plasirajući neutemeljene optužbe – pamflet, ,,da je Dodik onemogućio osnivanje Zajednice srpskih opština(ZSO) na Kosovu,,.

Bećirević, odnosno njegov “ Institut“ za mlaćenje para, kaže kako su analitičari navodno istraživali i konstatovali kako se „kosovska strana“ na početku nije protivila formiranju ZSO, da bi kasnije promjenila mišljenje, usled političkog djelovanja Milorada Dodika“.

Navodno, po saznanju Bećirevićevih „analitičara“ , “ kosovski zvaničnici razumjeli su, da se način djelovanja Dodika u entitetu Republika Srpska može preslikati i na Kosovo kroz ZSO, što su željeli spriječiti“ – analizira ,,zabrinuti,, Bećirević, odnosno IFIMES, dodajući najprizemniju laž i konstrukciju „da je Dodikovo djelovanje nanijelo ogromnu štetu srpskim nacionalnim interesima, i po ocjenama famoznih Bećirevićevih „analitičara“ Dodik se prema tome kriterijumu uvrštava odmah iza Slobodana Miloševića.

Tako nam je IFIMES i njegovi, samo donekle nepoznati naručioci , „otvorio oči“, da je Dodik neprijatelj srpskog naroda. Ili kako to ovaj mešetar i putem famozne analize konstatuje – „da nikome nije dobro da u svojoj blizini ima lice sa američke crne liste, a kamoli za političkog saveznika“. Koga to savjetuje i ko plaća IFIMES,odnosno Bećirevićа, moglo bi se itekako naslutiti.

No nije Dodik jedina opasnost u regionu!? To je, za iste pare, po IFIMESU i premijer Mađarske Viktor Orban?! Napadajući Orbana, “analiza“ bespotrebno uvlači Aleksandra Vučića ni krivog ni dužnog konstatujući da ,,Orban i Vučić nisu isto,,.

Pa tako se konstatuje da je politika Orbana „antimigrantska i antimuslimanska “ a posebno mu se stavlja na dušu suprostavljanje Džordžu Sorošu. Zato upozorenje političarima, nakon ove Ifimesove “analize”, da paze s kim se druže. Nipošto sa Dodikom i Orbanom, koji, eto, baš neki dan ispijaju rujno vino u Budimu.

Na kraju bajne „analize“ Bećirevića, odnosno Ifimesa na tapetu se našla i opozicija u Srbiji, gdje se konstatuje da je „opozicija u Srbiji nedorasla aktuenom političkom trenutku i građani Srbije moraju potražiti nekompromitovane opozicione lidere sa jasnim političkim programom“. Tu možda ima i tračak istine ali je začuđujuće da je upravo jedan od lidera opozicije u Srbiji, Zoran Živković, član Upranog odbora IFIMESA!?

Na kraju red je da se i zapitamo otkud baš Dodik i Orban na tapetu fantomskog IFIMESA?!

Čitajući između redova, sasvim je jasno da su se njih dvojica našli na „tapetu“ velikog mešetara i njegovog „Instituta“ zato što podržavaju Donalda Trampa na predstojećim predsjedničkim izborima u Americi i zato što pozivaju Srbe, odnosno Mađare, koji tamo žive da svoj glas daju Trampu.

Autor je savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika

Povezani tekstovi