Lončar ne može izbeći odgovornost 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Preko dve hiljade lekara potpisalo je otvoreno pismo Vladi Srbije, sa zahtevom za smenu Kriznog štaba za praćenje epidemije korone.

Nije bitno da li će Krizni štab podneti ostavku dobrovoljno ili će biti smenjen. Nedopustivo je da ostane u sadašnjem sastavu.

Prikrivanjem tačnog broja obolelih i umrlih od korona virusa, Krizni štab je prekršio lekarski kodeks i time naneo neprocenjivu moralnu štetu časnoj lekarskoj profesiji.

Stvaranjem kod građana iluzije da je epidemija na izmaku, svesno su pomogli Aleksandru Vučiću da održi ishitrene izbore, koji su rezultirali pojavom mnogobrojnih žarišta korone, koja je izmakla kontroli.

Ne treba se onda čuditi što su preko dve hiljade lekara, brojni prosvetni radnici, umetnici, advokati… ogorčeni zbog teške situacije u zdravstvu, uputili u interesu građana, otvoreno pismo Vladi Srbije, zahtevajući da se smeni krizni štab i pojedinci pozovu na odgovornost.

I da se ubuduće ne sme dopustiti bilo kakva politizacija novoizabranog kriznog štaba.

Na sve navedene činjenice, članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, sa ogromnom dozom cinizma, odgovara da u Srbiji ima 33.000 lekara, da su i lekari u Kriznom štabu položili Hipokratovu zakletvu.

A da potpisnici pisma nisu epidemiolozi, ni infektolozi.

Zaboravila je da u kriznom štabu, od 40 članova, ima samo 10 lekara, a da ni oni nisu svi infektolozi, virusolozi, imunolozi.

I da je upravo problem sa Hipokratom što ona i njene kolege u štabu tu zakletvu ne poštuju.

U odbranu Kriznog štaba uključila se i Ana Brnabić, osoba najmanje kompetentna za rešavanje problema zdravstvene službe.

Energično je negirala da je neko u Srbiji umro u nedostatku respiratora. Čak je i dokument o toku lečenja umrlog slikara proglasila za laž.

„Napad na krizni štab je, u stvari, napad na Aleksandra Vučića“ – rekla je premijerka Brnabić, koristeći mnogo puta rabljenu partijsku parolu SNS-a.

Resorni ministar zdravlja Zlatibor Lončar ne može izbeći odgovornost za katastrofalno stanje u zdravstvu, jer nije preduzeo ništa da bi zdravstvena služba spremno dočekala novi talas korone, koji je sada izmakao kontroli.

Šta se moglo očekivati od ministra koji ni u četiri uzastopna mandata u normalnim uslovima nije uspeo da sredi haos koji vlada u zdravstvu. Samo to i bez pandemije korone dovoljan je razlog za smenu ministra Lončara.

Kao lekar, pridružujem se kolegama koji su uputili otvoreno pismo Vladi Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Lončar ne može izbeći odgovornost”

 1. Postovani gospodine Todorovicu, sve sto ste napisali je vrlo korektno i tacno. Da zivimo u uredjenijoj drzavi od ove u kojoj zivimo to bi bilo dovoljno da pravosudni organi reaguju kako im to duznost nalaze. Da zivimo u uredjenoj i normalnoj drzavi i pre akcije pravosudnih organa moralne licnosti bi podnele ostavku na funkcije koje ne obavljaju saglasno pravnim i moralnim normama. Ali mi zivimo u autoritarnoj tvorevini, slicnoj mafijaskoj, jednog coveka koji odlucuje o svemu, „hrabro“ privatajuci odgovornost svojih podcinjenih na svoja pleca ali nikad ne odgovara za posledice bilo da su u pitanju i ljudski zivoti.
  Zato je Vasa tvrdnja da aktuelni ministar zdravlja ne moze izbeci odgovornost ipak samo Vasa i zelja normalnih ljudi koji se u ovoj drzavi ne pitaju nizasta.

  • SVAKA CAST PRAVIM STRUCNJACIMA ,ALI STOMATOLOZI ,GINEKOLOZI, ORTOPEDI I OSZALI LEKARI KOJI NEMAJU VEZE SA KORONOM DA LDLUCUJU,E BRATE STVARNO JE GLUPO.. MLOGI OD NJIH CULI ZVONO NA OVNA PREDVODNIKA PA SVI POTRCALI DA SE CUJE NJIHOV GLAS,KAKO SU ONI ZNACAJNI SPECIJALOSTI. STO NESTO TAKO NEPISU I NERADE U MADJARSKU NEVERUJEM BAS DA JE TAKO LEPO STANJE DA NEMA ZARAZENIH . PA SVI CUTE NIKOG NEMENJAJU I NRPRAVE SE PAMETNI. ISTO I U DRUGIM DRZAVAMA SAMO NASI ZNAJU SVE

    • Zasto ne bi i lekari svih drugih specijalnosti imali pravo da dignu svoj glas i da se solidarisu sa onima iz prve linije? Sve su to lekari i PODRSKA ZA NJIH1- !

   • Da znate bilosta o stomatologiji i kolika je sansa da se zarazite kod stomatologa tokom vecine intervenncija ne biste tako pisali.
    Zamislite doktora kome je radno polje usta pacijenta i pri tom koristi instrumente koji rasprsuju sadrzaj iz vasih usta metrima okolo.
    Zaista mislite da to nije pitanje za stomatologa i prevenciju infekcije? Svaki stomatolog zna mnogo o infekcijama.jer im je izlozen svaki dan i sa svakim pacijentom vise od vecine drugih specijalnosti.

   • Inicijatori pisma su infektolozi,anesteziolozi,epidemiolozi koji su na prvoj liniji fronta a kako je epidemija pogodila celu zemlju naravno da su na udaru i stomatolozi,ortopedi,onkolozi ,ginekolozi i ostali jerbpored kovida ima vise od 1000 drugih bolesti pa je veoma moguce da trudnica ima k9vid,da neko slomije ruku a da je i zarazen itd.Zato itekako imaju veze svi lekari i doktori osim ovih laznih koji prikrivaju brojeve

  • U potpunosti se slažem sa G-dinom Todorović i ističem da su svi članovi tzv.-anog Kriznog štaba krivci za epidemiološki katastrofu u Srbiji,a medju njima najveću težinu krivice snosi upravo ministar zdravlja,koji je i pre epidemije COVID-a došlo zdravstvo doveo do takve devastacije,da osim velikih kliničkih centara lečenje pacijenata prema evropskim i svetskim smernicama je misao imenica.Opsta bolnica u Arandjelovcu je pretvorena u gradilište,u rekonstrukciji je stacionar,zaposleni i mali broj pacijenata radi ne u necivilizovanog,već u nadrealnim uslovima,dok padaju plafoni,busi se i rusi na sve strane,majstori po skelama,mi lecimo bolesne,pod neviđenim pritiskom od težine njihovih bolesti i neljudskih uslova.Po rečima direktorke u ministarstvu su upoznati sa situacijom da 50.000potencijalnih pacijenata iz ove opštine neće imati gde da se leči u narednom periodu dok se ovaj megalomanski projekat ne završi…Pozivam novinare Danas -a i nekolicine drugih nezavisnih medija da se upoznaju sa stanjem u ovom mestu,situacija je neizdrživa!!!

 2. Zaista ne razumem zašto niste napisali da u Srbiji ima oko 20.000 lekara, a ne 33.000, što je čisti spin. Možete konsultovati Profil Srbije, koji je maja 2020. godine izdao Republički zavod za statistiku. Ima na sajtu RZS. A onih 33.000 je približni broj lekara (ne nužno i državljana Srbije), koji se vode kao lekari koji su dobili licencu u Srbiji. Kada se na onih oko 20.000 doda više od 10.000 lekara koji su prethodnih godina otišli u inostranstvo da rade ili se dalje usavršavaju, onda dođemo do onih oko 33.000 iz još jednog spina Kriznog štaba i njihovih mentora. Ovu procenu o broju lekara koji su otišli u inostranstvo objavljivali su Politika, Beta i mnogi drugi mediji. Lako je to izguglati.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.