Moć politike nad pravom 1Goran V. Zečević - Foto: Privatna arhiva

Da je „fokus Srbije na Kosovu“ kako to navodi bivša ambasadorka Branka Latinović u članku objavljenom u listu Danas od 20. septembra 2023, pod nazivom „Ne treba imati prevelika očekivanja…“, odavno bi bio predat zahtev za izvršenje Kumanovskog sporazuma od 9. juna 1999, za povratak odabranog srpskog osoblja vojnih sposobnosti na Kosmet na zadatke iz Rezolucije SB UN 1244/1999?

To do današnjeg dana nije učinjeno osim predaje istog na pogrešne adrese. Naravno da, ako se ne preda ovaj zahtev, „ne treba imati prevelika očekivanja“, kako to zaključuje Latinović.

Sporazumom o integrisanom prelazu na Jarinju, Merdaru i Brnjaku sami sebi smo uveli sankcije. Bolje bi bilo da se fokusiramo kako ovaj sporazum staviti van snage jer je u pitanju tzv. pravni nesporazum zbog dvojakog tumačenja istog, a pravna posledica je da nije ni nastao. Sad smo svi svedoci pobede politike nad pravom, kad je reč o Kosovu i Metohiji. Kumanovski sporazum je trn u oku svim državama koje su dale priznanje tzv. Kosovu. Pre 15 godina pokušano je sa „promenom“ Kumanovskog sporazuma i to nije uspelo, ali je zatraženo njegovo izvršenje. To je ugovor između Republike Srbije i država članica UN i isti se ne može derogirati Rezolucijama EU. Ako tzv. Kosovo do danas nije ratifikovalo Bečku konvenciju o ugovornom pravu, sporni su svi usmeni sporazumi Republike Srbije i tzv. Kosova.

Autor je advokat iz Zemuna

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari