Napustiti nametnutu ulogu faktora stabilnosti 1Foto: Medija centar

Mir i stabilnost jesu nasušna potreba na Balkanu i za to se svi moramo boriti. Međutim, uloga regionalnog faktora stabilnosti koji se Srbiji nameće od strane NATO pakta je po našu državu i narod pogubna.

Naime, NATO od nas traži da čuvamo regionalnu stabilnost tako što ćemo uslišiti sve zahteve iz okruženja. Hrvatskoj zaboraviti genocid i etničko čišćenje, BiH pomoći u ukidanju Srpske i postizanju unitarizacije, Kosovu priznati nezavisnost, Crnoj Gori dozvoliti da asimiluje i protera Srbe i hapsi i osuđuje njihove lidere, Albaniji pomoći da izgradi svoj mafijaški projekat „velike Albanije“.

Dakle po NATO merilu dobra vlast u Srbiji je samo ona koja ćutke prihvata sve nasrtaje iz okruženja, a ako se slučajno desi da zvanični Beograd postavi logična pitanja o državnom interesu Srbije u regionu odmah nailazi na salvu optužbi iz Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Tirane i od skora Skoplja.

Interes Srbije je da zadrži svoj uticaj na prostorima ex Jugoslavije i to realno može da uradi samo preko našeg stanovništva koje živi na tom prostoru. Stoga se kao nulta tačka naše nove regionalne politike mora uvesti snažna kulturna politika kojom će se štititi stanovništvo od asimilacionih nasrtaja. U tom smislu već duže vreme zagovaram koncept jedinstvenog srpskog kulturnog prostora na Balkanu. Srbija takođe mora apsolutno insistirati na tome da se bilateralni odnosi u ekonomiji obavljaju preko srpskih predstavnika u okolnim državama. Uzmimo primer Mađarske, koja je pomoć svoje vlade poljoprivrednicima u Srbiji realizovala preko Ištvana Pastora i zamislimo koliku bi snagu imao Andrija Mandić u Crnoj Gori kada bi Srbija postupala na isti način, a na šta ima legitimni pravo. Na kraju, hitno moramo učiniti sve napore da na našoj teritoriji suzbijemo uticaj albanske i crnogorske mafije koje su suštinski najveći izvor regionalne nestabilnosti.

Dosadašnja praksa pasivnog posmatranja događaja uz stav da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja suseda, a sve zarad očuvanja imidža regionalnog faktora stabilnosti se pokazao kao loš.

O tome najbolje svedoči činjenica da je režim Mila Đukanovića lažno optužio i sada bukvalno kao taoce drži lidere Srba u Crnoj Gori. A i skorašnji primer problema sa Makedonijom je simptomatičan jer gnusne optužbe dolaze iz te države sa kojom gotovo da nemamo otvorenih pitanja i čija vlada ekspresno daje makedonska državljanstva pojedinim Srbima dok sa druge strane optužuje Srbiju za mešanje u unutrašnju politiku te zemlje.

Autor je predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Napustiti nametnutu ulogu faktora stabilnosti”

  1. Ideologija koju vi zastupate je Srbiju 1990-2017 dovela dovde gde smo sada svi vide da smo u živom blatu….Ko nije hteo da vidi 1990 sada se vidi iz aviona da je Srbija bila i ostala "štit" ispred Rusije….ne samo što ste okupirali Srbiju nego ste okupirali jedini građanski list u nas "Danas"!

  2. Apsolutno je u pravu trenutno na političkoj sceni Srbije najtalentovaniji političar! Politika bezsmislene snisishodljivosti koja se vodi od petooktobarskog prevrata nas neumitno vodi u totalnu propast u svih segmentima društvenog života I samo zaokret u smeru koji promoviše G-din Parović otvara mogućnost kakve- takve perspektive našoj državi. Pogotovo deo koji se odnosi na ekonomskr odnose I promociju istih.Ekonomija je prioritet dvih prioriteta I sve dok ministar ekonomije ne bude zvezda vlade I po inerciji zamenik Predsednika vlade nismo ns dobrom.putu!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.