Naš Deveti mart 1Foto: Adam Radosavljević

Juče je bio 9. mart. Odavno nije 1991. godina, ali kao da jeste.

Pre tačno godinu dana Lokalni front Valjevo je sa našeg fronta, glavne kapije „Krušika“, poslao svemoćnom predsedniku najveće stranke jedinu moguću poruku – nisi dobrodošao!

Nije se usudio da prođe pored nas. Sproveden je kroz sporednu kapiju. Na masovnom skupu radnicima „Krušika“ je obećao kule i gradove. Za to vreme „najsmešniji virus“ je već harao Srbijom. Iako je to znao, ćutao je o činjenici da je svako okupljanje iskra koja će raspaliti novo žarište.

U godini koja je od tada protekla razbolelo se preko osam i po hiljada Valjevaca. Umrlo, kažu, njih 180. Od posledica zagađenja „vazduha“ koji svi vidimo, još na stotine. Čak i oni koji pred tim brojevima okreću glavu, bolno su svesni tragične istine.

Slične bolne istine svesni su i radnici „Krušika“. Ne vrede prazne predsednikove priče. Zaposlenih je sve manje, nema novih poslova na vidiku, nema ove godine ni novih obećanja. Šargarepa je pojedena, ostao je samo štap.

***

Mnogo pre korone Srbija je bila zaražena korupcijom i kriminalom. Odavno gledamo kako poslušni igrači u navijačkim dresovima rasturaju proteste, tuku okupljene građane i prave bakljade po krovovima. Smetaju im neke izložbe, neki novinari, neki glumci, ili prosto neki neposlušni građani.

A onda je, gle čuda, nakon „Krušika“ i „Jovanjice“ i predsednik najveće stranke primetio da u Srbiji buja kriminal. On to, naravno, doskoro nije video. Ti isti, sada neposlušni igrači, postali su opasni. Dosad samo po nas. Čini se sada i po njega.

Pošteni i lojalni ministar policije je u međuvremenu postao pošteni i (ne)lojalni ministar odbrane. Reklo bi se „rokada“, taktička žrtva figure u šefovoj partiji šaha sa građanima. Potpisi dva ministra omogućili su milione evra zarade rođacima, kumovima i, verovatno, zaslužnim tetkama. Ko zna, tetke možda i progovore.

Gradska uprava ipak je morala priznati da građanima Valjeva pripada 825 miliona dinara u akcijama „Krušika“.

Šta je još godina za nama donela? Ah da, probali su i da unište LF VA. Pa ipak, eto, Lokalni front Valjevo i dalje živi, bori se i jači je nego pre.

Za sve koji su se prodali za krupnije i sitnije mrvice sa stola najmoćnijih samo jedno pitanje – Dokle?

Za sve ostale poruka – Nećemo odustati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.