Naša druga strana svega 1

Na Festivalu autorskog filma prikazan je film Mile Turajlić „Druga strana svega“, topla, ljudska, lična, porodična priča locirana u jednom stanu, u jednoj zgradi, u našem gradu.

Govori o neljudskim i pogubnim postupcima kojima smo svedočile i svedočili, a drugi su slušali i čitali. Delo o dešavanjima u našoj državi, pa u našim državama, kroz prizmu porodice i njenog stana. Posledice i te kako osećamo i one će ostati deo naših, ali ne samo naših već i života budućih generacija.

Film poziva na promišljanje, preispitivanje, buđenje, pokretanje, uključivanje, učestvovanje, delovanje. Na promenu i borbu protiv sistema u kom živimo. Aplauz u punoj sali Sava centra govori, ili ga ja tako tumačim, da ima nas koji želimo nešto drugo, nešto zajedničko, veliko, a ne tuđe i ne malo!

Mila Turajlić poziva na odgovornost. U filmu postavlja pitanje kako se angažovati posle toliko neuspeha i razočaranja koje su doživeli oni koji su verovali ili uložili sebe u promene. Odgovor je da ne postoji univerzalni način i da svako sam treba da pronađe odgovor.

„Druga strana svega“ takođe pokazuje da imamo na koga da se ugledamo i da je sada na nama, da pokrenemo i menjamo stvari, ali da su tu i dalje stariji i iskusniji koji se još bore, te da će nam pružiti podršku i biti uz nas. Za prava, slobode, zajedničke prostore, za susede, dvorišta, škole, fakultete, institucije… Jer svi mi, mladi i stariji, veliki smo, a oni su mali! I ima nas. Tu su i dalje profesori i profesorke koji su stali uz svoje studente, kolege i koleginice što su bili jedni uz druge, drugari koji se bore jedni za druge. Imamo energiju koja treba da se usmeri ka pravim stvarima. Ta energija se oseća i prenosi na protestima, u borbama za naše blokove, parkove, reke, nasipe… Tu su ljudi koji svoju profesiju vide kao poziv, poziv da se bore za opšte dobro i javni interes.

Hajde da svi radimo, pravimo, skiciramo, pišemo, crtamo, komponujemo, gradimo, sviramo, slikamo, režiramo, snimamo, pričamo, delimo. Svako ima svoju priču ali, kad malo razmislimo, ona nije lična. Naša je, o našem životu i društvu; o našem gradu je i treba da se čuje dalje.

Probudimo se, pokrenimo se i uključimo se u pitanja koja se nas tiču. Hajde da učimo na svojim greškama, ali i dobrim primerima i uzorima. Da živimo, radimo i budemo deo promene. Neka nas bude što više, jer samo tako je promena moguća. Radićemo na svojoj drugoj strani svega. Hajde da Beograd ne bude Mali! Hajde da…

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Naša druga strana svega”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.