Te godine nastradala je i moja najbliža komšinica, dvadesettrogodišnja Sofija Jovanović u centru Beograda, na Vračaru. Desilo se krajem 20. veka u srcu Evrope. Možda je namera bila da se kazni samo tadašnja politika, ali kažnjeni su građani koji su snosili najviše posledica ovog čina. Pitali smo se tada, ali i sada: Da li je to bio jedini način? Postoje različita tumačenja da li smo to mogli da sprečimo ili ne. Možemo da pričamo o razlozima, posledicama, iznosimo različite teorije, ali činjenica je da godine prolaze, da se odnosi snaga menjaju u svetu. Istorija nas uči da trajna neprijateljstva ne postoje ili trajna prijateljstva. Postoje samo interesi. Verujem da smo konačno u stanju da na pravi način sagledamo svoje interese i da emocije ostavimo na strani.

U trenutku bombardovanja Srbije NATO je imao 19 članica, dok ih je sada 29. Danas mnoge od tih država doživljavamo kao prijateljske. Prema nedavno sprovedenom istraživanju Demostata preko 60 posto od ukupnog broja ispitanika izabralo je zapadne zemlje kao najpoželjnije za život i za školovanje dece, a većina tih zemalja su članice NATO. Oko dve trećine spoljnotrgovinske razmene imamo sa zemljama EU i članicama NATO iz kojih dolazi najviše investicija u Srbiju. Građani Srbije najviše letuju u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, takođe članicama NATO.

Nedavno je američka ambasada organizovala posetu parlamentaraca iz različitih političkih stranaka sedištu NATO u Briselu i NATO SHAPE u Monsu. Poziv sam prihvatila jer sam želela da se upoznam organizacionom strukturom i politikom Alijanse. Kao nekoga ko dolazi iz zemlje okružene članicama NATO zainteresovana sam bila da čujem, iz prve ruke, šta su njihovi prioriteti u budućnosti. Najjači utisak ostavila su pitanja koja su nama postavljali, odnosno zainteresovanost za mišljenje naših građana o Alijansi i želju da pokušaju da se predstave u pozitivnom svetlu u našoj zemlji. Žele da poprave imidž koji imaju i predstave se kao odbrambeni savez koji želi dobre odnose sa svima. Govorili su o saradnji sa EU o zajedničkoj bezbednosnoj politici, o zaštiti od terorizma, sajber napada. Svi se suočavamo sa istim izazovima, što zahteva saradnju na tom planu bez obzira da li je neka zemlja članica NATO, EU ili nije.

Srbija, već godinama, sarađuje preko Partnerstva za mir sa Alijansom, što predstavlja najviši stepen saradnje jedne države nečlanice (IPAP sporazum). Evroatlantski pakt Partnerstvo za mir se sastoji od 46 zemalja članica od kojih gotovo polovina nije članica NATO. Unapređenju saradnje između Srbije i NATO doprinela je poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Beogradu, njegovo izvinjenje žrtvama, ali i poseta tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića sedištu NATO u Briselu.

Srbija je sada vojno neutralna zemlja, ali ne i politički. Sigurna sam da ćemo na pravi način definisati naše buduće interese i sagledati nove okolnosti.

Autorka je narodna poslanica Srpske napredne stranke