Nedosledni oportunisti iz "1 od 5 miliona" 1Milan Vujić Foto: Lična arhiva

Nakon izbora 1993. godine za poslanika u Narodnoj skupštini izabran je jedan mladić.

On je tada imao dvadeset tri godine, godinu dana radnog staža u novinarstvu i završen fakultet. Njegovo ime je Aleksandar Vučić.

Nakon izbora 21. juna postoji šansa da za poslanike Narodne skupštine budu izabrani i neki novi mladi ljudi. Mladi bez radnog staža i završenih fakulteta, ali sa dosta predispozicija da postanu „dobri“ političari. To su članovi pokreta “1 od 5 miliona“.

Razorne posledice političke karijere mladog oportuniste iz 1993. navele su me da napišem otvoreno pismo tim mladim ljudima, moguće poslanicima u sledećem sazivu, s obzirom da je njihovo delovanje pokazatelj da su oni ništa drugo no podmladak trulog režima koji uništava našu domovinu.

– “Ljudi beže od vlasti i od opozicije“ naslov je teksta koji je potpisala vaša najistaknutija članica Valentina Reković u martu ove godine. U tom tekstu objašnjavate kako ste tokom godinu dana organizovanja protesta govorili istinu i zaključujete da su “i jedini i drugi većinom isti“.

Jasno je da pokušavate da se predstavite kao alternativa i vlasti i opoziciji, te se nameće pitanje kako ste to od jednom postali gadljivi na stranke.

Na vašoj listi među prvih deset kandidata najmanje šest vas bili su članovi tih istih partija od kojih, kako i sami tvrdite, građani beže. Većina vas samoproklamovanih organizatora je učešće u protestima uzelo tek nekoliko meseci nakon njihovog početka. Čak i tada niko od vas nije organizovao te proteste, već ste služili tome da se u javnosti stvori slika da proteste organizuju građani i studenti, a da ozloglašena opozicija nema veze sa tim. Opozicija je te proteste finansirala, odgovorno to tvrdim, a najveću važnost u tim protestima imali su građani koji su odlučili da se suprotstave režimu Aleksandra Vučića.

Istina je jedino to da lažete i obmanjujete javnost, kao i da svojatate protest u kome je vaša uloga bila da spletkarite, a suštinski prividna i zanemarljiva.

– U nastavku teksta pitate: ,,Ko i zašto sebi daje ekskluzivno pravo i privilegiju da tvrdi da je bojkot izbora jedino sredstvo za promenu sistema?“

Upravo ste vi ti koji su u julu 2019. godine poručili da je bojkot izbora jedina opcija i da za one koji ga se ne pridržavaju neće biti mesta u okviru subotnjih demonstracija. Tada ste u maniru naprednjačke većine napravili podelu u opoziciji na one koji su za i one koji su protiv bojkota i time doprineli polarizaciji već polarizovanog društva. Međutim, nakon što ste izlešinarili građanski bunt i kada je cenzus spušten na 3% promenili ste odluku o bojkotu. Sada želite da se protiv sistema borite kroz institucije, iste one za koje neprestano ponavljate da ne funkcionišu. U Srbiji ne postoji minimum uslova za održavanje fer i poštenih izbora. Vi to znate i samim tim što svesno gazite svoju reč kako bi se popeli narodu na grbaču pokazujete da vam je mesto u klupi pored Rističevića, Đukanovića, Orlića i drugih takozvanih predstavnika naroda.

– Nedelju dana nakon što ste proglasili izlazak na izbore, javnosti ste se pohvalili kako ste odbili Kurir, Informer, emisiju na O2 i ostale portale bliske vlasti. Tada ste naveli da: „Nismo u ovo ušli zbog reflektora i medija bliskih gangsterskom kartelu Aleksandra Vučića.“

Od tada ste se pojavili u gotovo svim režimskim medijima. Gostovali ste u duelu na portalu Kurira, a pojavljivali ste se i na Hepiju, O2 i Prvoj. Do juče ste RTS-u zamerali neobjektivno izveštavanja i farbali ga roze bojom, pa ste i tamo gostovali, a onda ste se tom istom bojom uprljali odlaskom u emisiju “Hit tvit“.

– Program vam je kao dvostrani reklamni materijal. Ideja četvrte grane vlasti podseća na nekakvo veće staraca iz antičke Grčke i pokazuje da ste zaglavili u vremenu pre Loka i Monteskjea. Inače, u literaturi je već poznat pojam “četvrta vlast“ i taj termin podrazumeva nezavisna tela; medije; građane i civilno društvo. To bi pojedini članovi vašeg pokreta kao studenti FPN-a morali znati, a ne da izmišljaju toplu vodu. Pored ove nebuloze, u programu navodite još četiri stavke koje su takođe populističke i besmislene. Ideološki ste neopredeljeni i izbegavate da komentarišete ključna pitanja ove zemlje.

– Konačno ste predali listu i nemam predstavu kako vam je to uspelo. Iskreno se nadam da je razlog tome što ste na listu postavili braću, sestre, roditelje i ostale članovi porodica vaših najistaknutijih članova taj što niko drugi nije hteo da se nađe na toj listi.

Vi ste sramota i odgovornost svih onih koji su vas puštali da se lažno predstavljate kao dosledni, odgovorni, principijelni i moralni vesnici promena. Za to su odgovorni i mediji koji su vam to dozvolili, ne znajući sa kakvim se političkim varalicama susreću.

Posle svih činjenica koje sam naveo, daću sebi za pravo da kažem da ste vi jedni obični paraziti, karijeristi, oportunisti, prevaranti i neznalice. Vi ste najgori među mladima i kao takvi niste ničiji predstavnici, već predstavljate samo svoje zadnjice.

Ne planiram da dopustim da i buduće generacije jednog dana odrastaju u državi u kakvoj sam ja odrastao.

„Na mladima ćeranje ostaje, ćeraćemo se još.“

Autor je društveni aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari