Novinari drugog reda 1Foto: Facebook

„Da li zaista mislite da svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu?

Sigurna sam da ne mislite“, navela je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević, pošto je podnela ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer „ne želi da svojim članstvom daje podršku ovakvoj uređivačkoj politici“.

Naravno da ne mislimo da predsednik Vučić daje saglasnost za svaku naslovnu stranu udvoričkih medija u Srbiji. Znate zbog čega? Zato što za tim nema potrebe. Urednici tabloida koji se utrkuju da se dodvore predsedniku vrlo dobro znaju kako on razmišlja, šta bi aminovao i čime bi se oduševio. Sada se raznim Telegrafima, Informerima, Kuririma i ostaloj bratiji pridružila i nekada ugledna Ilustrovana Politika, čija je poslednja naslovna strana sa iskeženim psom iza koga vire Danas, Vreme i NIN, i tekstom „Psi su pušteni“, izazvala lavinu negativnih komentara i osude u domaćoj, ali i svetskoj javnosti.

Čitava dva dana je trebalo predsedniku Vučiću da osudi sraman tekst, i njegovoj savetnici da podnese ostavku. Nije na njih uticala kritika domaće javnosti, nemojte se zavaravati. Već američke ambasade, britanskog ambasadora i drugih inostranih faktora koje Vučićeva mašinerija godinama ubeđuje kako novinari u Srbiji nisu ugroženi. Jesu, jer im vi crtate metu na čelu. I biće tako, sve dok Vučić ne prestane da koristi svaku priliku da etiketira i proziva „nepodobne“ novinare. Sve one koji se drznu da kritikuju vlast, tj. novinare drugog reda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.