"Pomoć" Srbiji da nastavi s istom politikom 1Foto: Medija centar

Šta znači Kurtijevo miniranje pregovora o pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova?

Pa da Kosovu odgovara zamrznuti konflikt. Što je inače većinsko raspoloženje i u Srbiji. Kako u javnosti, tako i u vlasti, kao i kod većine opozicije. Dakle najzad smo dobili saveznika u Prištini. Srpskim komunistima nije valjao Vlasi, dobili smo Rugovu, takođe jednog od njih. Ali ni on im nije bio dovoljno dobar, pa dobismo Tačija, Haradinaja i OVK. Kada smo i njih „potrošili“ dobismo najzad „saveznika“ koji ima razumevanje za većinsku Srbiju. A to je da mi ne želimo u EU. I očito će nam, zbog svojih interesa, u našim težnjama pomoći. Jer bez Sporazuma sa Kosovom (Poglavlje 35) neće biti napretka na evropskom puta Srbije. Što je, za većinu Srbije, upravo naš državni interes.

Kurtijevo ponašanje moralo bi da odgovara i antivučićevoj opoziciji. Jer oni nisu protiv njegove politike evropskog zamajavanja, već lično protiv njega. Kada bi ga i kojim slučajem zamenili na vlasti, nastavili bi sa sadašnjom Vučićevom politikom „I Kosovo i EU“ (autorska prava – B. Tadić). Mada među antivučićevskom opozicijom ima dosta onih kojima je politika „Ne EU, Kosovo je Srbija, a Krim Rusija“.

Ako Kurtijeva politika ne bude dovoljna da Srbija odustane od Evrope, tu je Srebrenica. Iako ni u jednoj sudskoj presudi ne piše da je Srbija organizovala taj zločin, mnogi u Srbiji nabacuju taj genocid na Srbiju, a ekstremisti i čak na ceo naš narod. Strategija onih koji smatraju da „treba držati Srbiju van svih modernizacijskih procesa u Evropi“ (autor Gerhard Šreder) podržaće ove tzv. Srbe, koji tvrde da su presude o genocidu u Srebrenici – presude celom narodu. Što više Srba u to veruje, što više Srba negira genocid u Srebrenici, to je više Srba koji ne priznaju da taj zločin naša država nije naredila i organizovala. Što znači da je mnogo Srba koji to misle da jeste. Mnogi će pomoći da takvih bude još više. Prvi je Kurti.

Podrška takvim „Srbima“ znači da će i Vučić morati da sledi taj narativ i odvede Srbiju u izolaciju. Onda će Kosovo lakše dobiti priznanja od četiri države NATO-a koje ga još nisu priznale. Posle toga je članstvo Kosova u NATO-u – izvesno.

Tek tada snage UN (KFOR) mogu da se sa Kosova povuku.

Što je i cilj sadašnje politike „pomoći Srbiji“ odnosno „navlačenja Srbije“!

Jer ta politika već je dala ili daje rezultate. Sa Sadamom Huseinom, Slobom i Tuđmanom, Nikolom Gruevskim, Putinom…

Autor je novinar

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “„Pomoć“ Srbiji da nastavi s istom politikom”

  1. Srbija u stvari vodi najevropskiju politiku, a koja se svodi na slogan „NE proširenju“. I u tome ima stopostotnu podršku najvažnijih evropskih zemalja, kao i SAD.

  2. Vučić je predao Kosovo dana:30 juna 2015.g. u 22h i 54m. i ne obmanjuj te više narod. Kako vas nije sramota?

  3. Prava istina. Najrealniiji komentar. Kao uvijek, Srbija siječe granu na kojoj sjedi.
    Tako je bilo i biće. Srbija to radi srpski, najsrpskija jeste kad sebi daje autogolove.
    Tu su vrhunski majstori.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.