Pravosuđe je "mrtvo", živeo Ustav 1

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe nisu nedvosmisleno, bezuslovno i jasno onemogućile uticaj politike na tu granu vlasti.

To kažu čak i oni stručnjaci, izuzev predstavnika vlasti, koji su pozivali građane da na referendumu zaokruže „DA“ tim izmenama.

One su samo jedan od koraka ka tome.

Većina građana se o izmenama Ustava pitala i razumela o čemu se radi i glasa taman toliko koliko se narod u monarhijama pita o nasledniku krune.

Narod, voleo ga il ne voleo, samo treba da uzvikne živeo kralj.

Tako su i pristalice vlasti zaokruživale „DA“ na referendumskom listiću. Njih oko 60 odsto izašlih je tako učinilo. A predsednik SNS, Aleksandar Vučić, večito nezadovoljan, pišu tabloidi.

Ali je zato njegova potpredsednica, koja obavlja funkciju premijerke vrlo zadovoljna pobedom vlade.

Članovima SNS verovatno opet ništa nije jasno, jer su pratili uputstva i varali baš onako kako im je rečeno, dozvoljavali da glasaju mrtvi, i oni koji nisu došli na biračko mesto, ubacivali glasačke listiće u kutije, pravili dupli i fotografisali birački spisak šaljući podatke u stranačke centre, otvarali vrata biračkih odbora neovlašćenim licima…

Ali Vučiću se ne može ugoditi.

Toliko je stanje bilo loše da je izgleda referendumsku noć zamenio izbornom pa je požurio da saopšti rezultate i pre RIK-a.

Nema sumnje da je Vučić referendum zakazao ne bi li napravio generalnu probu za izbore i prebrojao se, pa će ovaj „poraz“ iskoristiti da do maksimuma zategne svoju glasačku mašineriju.

Opozicija pak opet podeljena.

„Najveća“ opoziciona stranka, Stranka slobode i pravde, pravi se mrtva.

Ni reč o rezultatima referenduma, samo zato što su izabrali da ovo glasanje bojkotuju.

Ostaje nada da se tako neće ponašati kada dođe na vlast, budući da se tada očekuje da javni interes stavi iznad svog stranačkog interesa i stava da neke stvari jednostavno ignoriše jer joj se tako može.

Dok desna opozicija protestuje zbog krađe i tako pokušava da se približi građanima, ostali smatraju da je pobeda referendumskog „NE“ u velikim gradovima, pogotovo u Beogradu, znak da je promena vlasti u glavnom gradu moguća.

To je i ranije bilo poznato.

Poznato je i da je opoziciji za pobedu na bilo kom nivou sa ovakvom mašinerijom vlasti potrebno i par desetina hiljada čuvara kutija i kontrolora da bi se sačuvao svaki glas i evidentirala svaka krađa, kako bi eventualni postizborni protesti imali osnova.

Veruje li opoziciji toliko hrabrih i odgovornih ljudi?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.