Protesti umesto bojkota 1Foto: Privatna arhiva

Pročitam pre neki dan vest da se najavljuje PROTEST ukoliko se tokom dijaloga ne postignu iole korektni uslovi za održavanje izbora. Ta vest me je ugodno iznenadila, posebno što je došla od čoveka koji je bio jedan od prvih zagovornika bojkota.

Za bojkot nisam bio, ali sam u njegovoj promociji učestvovao jer je to bila odluka rukovodstva Udruženja čiji sam član a koje je pripremilo i izvelo preko dvadeset PROTESTA protiv okrutnih i neustavnih odluka kojima je vlast pljačkala penzionere.

O bojkotu više neću ali ću nastojati da se u PROTESTE uključim na sve načine kako to budem mogao.

Moje zadovoljstvo najavom PROTESTA kratko je trajalo jer su se već sledeći dan u novinama pojavili neki samoprozvani čistunci koji nekako balansiraju na javnoj i političkoj sceni a sebe nazivaju političkim analitičarima ili tako nekako.

Nema tu ni slova od analize i analitičnosti. Zadatak analize je da otkrije uzroke zbog kojih se došlo na ideju da se PROTESTI organizuju. Toga nema a nema ni konstruktivne kritike.

„Analitičari“ samo izražavaju bojazan i sumnju u masovnost i uspeh PROTESTA.

Iznose se pretpostavke, koje teme i koja pitanja bi trebalo pokrenuti pa da se izvede dovoljan broj građana na PROTESTE. I naravno tu je uvek zahvalno i dežurno pitanje – Kosovo i Metohija. Kao, to bi sigurno izvelo veliki broj građana na ulice.

Mogućnost uspeha na izborima i animacija građana na protestna okupljanja se prikriveno gura u drugi plan.

Namerno se prećutkuje da bi promena vlasti na izborima dovela nove ljude i nove ideje koji bi imali kvalitativno drugačije stavove za rešavanje stanja na KiM.

PROTESTI se namerno pokušavaju predstaviti kao vid nasilja a građani koji ih zagovaraju kao protivnici države, kriminalci, strani plaćenici i šta ti ja znam šta sve ne.

Niko ne spominje da su PROTESTI najlegalniji vid građanske neposlušnosti i pravo na vid borbe za slobodu i demokratiju.

Niko da se seti da su protesti u organizaciji sadašnje stranke na vlasti bili sa elementima nasilja i žrtvama u vreme dok su oni još bili u radikalskim dresovima.

Ističem da su PROTESTIMA rezultate postigli advokati i taksisti. Prvi zato što najbolje poznaju zakon a drugi zato što imaju objektivne kapacitete da blokiraju grad i izazovu opšti haos u saobraćaju i kod građanstva.

Delimičan uspeh PROTESTIMA su postigli i vojni penzioneri koji su godinama okrutno pljačkani i diskriminisani od strane ove vlasti.

Kažem delimičan zato što su mnogi prihvatili nezakonito polovično rešenje i uzeli mrvice koje im je svojom samovoljom dodelio Vučić umesto da ostanu dosledni u svojim zahtevima i umesto mrvica dočekaju debelo namazane kriške hleba.

„Analitičari“ a i deo opozicije nalazi razne zamerke pokretaču inicijative za PROTESTE pod licemernim izgovorom da traže nekog bezgrešnog ko može pobediti na sledećim izborima. Oni ne žele da vide da taj isti čovek prima udarce sa više strana ali da se ne predaje.

Novi lik na javnoj sceni – branilac i zaštitnik rečica i potočića na Staroj planini – koji se oseća toliko jak da odbacuje saradnju sa političarima javno je imenom i prezimenom i u negativnom kontekstu prozvao jedino inicijatora PROTESTA u emisiji „Utisak nedelje“.

Pa sada neka mi neko kaže da ga na javnu scenu nije dovela vlast lično. Inicijator PROTESTA je postao opasnost, trn u peti, trn u oku i noćna mora mnogih.

Meni to izgleda kao njegova šansa da iznese taj ogroman teret koji je uzeo a nadam se da će čistunci koji su do sada od njega zazirali odlučiti da makar stave rukavice i pomognu mu da taj teret digne visoko da ga sunce obasja.

PROTEST je najbolji način da svim građanima i što je možda važnije međunarodnoj zajednici saopštimo da mi, većina, nismo ni slični manjini koja je glasala za ovu vlast.

PROTESTI, izlazak na izbore i spremnost da se učestvuje u kontroli izbornog procesa daju sigurne rezultate.

Svakom pojedincu koji se ne slaže sa ovom vlašću konkretna poruka: ako ne izađeš na izbore vlast će ti izabrati gori od tebe, kao što je bilo i na prošlim izborima. Piše: iskusni protestlija.

Autor je penzioner

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.