Rasistički čin gradonačelnika Beograda podriva pravni poredak Srbije 1Foto: Opre Roma Srbija

Nedavni rasistički čin gradonačelnika Beograda, koji je dao diskriminatorne izjave o romskoj zajednici u Beogradu, predstavlja kršenje međunarodnih, evropskih i domaćih zakona. Izjava gradonačelnika nije samo sramno ispoljavanje rasizma već i samouništavajući čin za celokupni pravni poredak Srbije.

Pre svega, izjavom gradonačelnika se krši nekoliko međunarodnih obaveza, poput Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD), čiji je Srbija potpisnica. Član 2 ICERD-a zabranjuje sve oblike rasne diskriminacije i nalaže državama članicama da preduzmu efikasne mere za borbu i iskorenjivanje takve diskriminacije. Izjava gradonačelnika jasno krši ovu obavezu.

Štaviše, izjavom gradonačelnika se krše obaveze Srbije u okviru pravnih tekovina Evropske unije, posebno poglavlja o ljudskim pravima i zaštiti manjina. Srbija je dužna da svim pojedincima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, obezbedi jednak pristup pravima i slobodama. Izjava gradonačelnika podriva ove obaveze i produžava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

Izjava gradonačelnika krši i Ustav Srbije, tačnije član 21, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu etničke, rasne ili verske pripadnosti. Izjava gradonačelnika je jasno kršenje ovog ustavnog principa i podriva integritet srpskog pravnog sistema.

Osim toga, gradonačelnikova izjava krši nekoliko odredbi Krivičnog zakonika Srbije, poput člana 54a. koji zabranjuje govor mržnje i člana 387. koji zabranjuje diskriminaciju. Izjava gradonačelnika nije samo diskriminatorska već i zapaljiva i mogla bi da podstakne nasilje nad romskom zajednicom.

Izjava gradonačelnika krši i Zakon o zabrani diskriminacije, koji zabranjuje diskriminaciju u svim oblastima javnog života. Gradonačelnik, kao izabrani zvaničnik, ima dužnost da poštuje ovaj zakon i da se suzdrži od diskriminatorskih izjava koje bi ga mogle potkopati.

Dalje, izjavom gradonačelnika se krši Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojim se štite prava manjinskih zajednica u Srbiji. Izjava gradonačelnika podriva ova prava i održava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

Statut stranke SNS, kojoj pripada i gradonačelnik, takođe zabranjuje diskriminaciju i nalaže poštovanje principa ljudskih prava i demokratskih vrednosti. Izjava gradonačelnika podriva ove principe i krši statut stranke.

Gradonačelnik krši i Zakon o glavnom gradu, koji nalaže da gradonačelnik Beograda mora da štiti prava svih građana, uključujući i manjinske zajednice.

Ako nadležni organi ne preduzme odlučnu akciju kao odgovor na gradonačelnikov rasistički čin, ne samo da krše svoje zakonske i međunarodne obaveze, već ozbiljno narušavaju i reputaciju Srbije kao zemlje koja je posvećena poštovanju ljudskih prava i vladavine prava.

Napredak Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji takođe može biti ugrožen, jer članstvo u EU zahteva poštovanje strogih standarda u oblasti ljudskih prava i zaštite manjina. Nepoštovanje ovih standarda moglo bi da dovede do obustave pregovora Srbije za članstvo u EU.

Ovaj čin gradonačelnika takođe podriva poziciju Srbije kada se zalaže za ljudska i manjinska prava Srba koji žive u manjinskim situacijama u drugim zemljama, kao što su Kosovo, Hrvatska, Crna Gora i Bosna. Ukoliko Srbija ne preduzme odlučnu akciju protiv ovog rasističkog čina, rizikuje da bude viđena kao licemerna i da izgubi kredibilitet kada se zalaže za prava svojih građana u inostranstvu.

Štaviše, nepreduzimanje akcije može imati i šire društvene posledice, uključujući ohrabrivanje rasističkih i diskriminatorskih stavova i ponašanja među opštom populacijom. To bi takođe moglo da pošalje poruku manjinskim zajednicama da njihova prava nisu cenjena ili zaštićena, što bi moglo dovesti do daljeg isključivanja i otuđenja.

Imperativ je da nadležni organi preduzmu odlučnu akciju da gradonačelnika pozovu na odgovornost za svoje postupke i pošalje jasnu poruku da se rasizam i govor mržnje neće tolerisati u Srbiji. Neodlučno delovanje ne samo da bi kompromitovalo unutrašnje i međunarodne obaveze Srbije, već bi i oslabilo njenu sposobnost da zahteva zaštitu prava svojih građana u manjinskoj poziciji u drugim zemljama.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.