Rektorka je ponizila profesore i univerzitet 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Poštovana gospođo Popović,

U sredu 14. oktobra 2020. godine doživeo sam jedno od većih poniženja u životu.

Vi ste kao rektorka predsedavali sednici Senata Univerziteta u Beogradu. Ognjen Radonjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta, nekada najmlađi redovni profesor našeg univerziteta i ja, trenutno najstariji redovni profesor (po datumu izbora u zvanje) Univerziteta u Beogradu nismo dobili reč od Vas.

Na naše insistiranje stavili ste na glasanje predlog da li Senat dozvoljava da mu se obratimo!

Vi ste u 2020. godini usred Beograda, koji se nalazi u Evropi, glasali protiv svetske akademske prakse da se ljudi obrate svojim kolegama!

Deset članova Senata nam je dalo to pravo.

Ostali su, predvođeni Vama glasali protiv, ili su bili uzdržani.

U Srbiji, u Beogradu, na univerzitetu na kome sam od svoje dvadeset treće godine, nisam dobio pravo da kažem ni jednu jedinu reč.

Vi ste mi uskratili to pravo, u poslednjoj akademskoj godini koju provodim na Univerzitetu u Beogradu.

Nisam smeo da govorim u zgradi Kapetan Mišinog zdanja, u kojoj sam obavljao dužnost prorektora za nauku u vreme kada ste Vi bili dekanka Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Po mom shvatanju odnosa u akademskoj zajednici, zabrana govora je ponižavajuća i uvredljiva i izlazi iz okvira pristojnog ponašanja.

Poražavajuća je takođe i činjenica da niste članovima Senata dostavili ni slovo od naših žalbi.

Na ovaj način ste one koji su glasali doveli u veliku zabludu.

O čemu smo to profesor Radonjić i ja želeli da pričamo, a Vi i Senat nam niste dozvolili?

Na dnevnom redu je bilo unapređenje Mladena Čudanova, vanrednog profesora FON-a, u zvanje redovnog profesora.

Čudanov je kao član Etičke komisije FON-a u dva navrata napisao i potpisao da je sa doktoratom Siniše Malog sve baš u najboljem redu.

Našim žalbama koje su potpisali, pored nas dvojice i kolege profesori Božidar Radenković, Slobodan Prvanović i Biljana Stojković pokušali smo da osporimo unapređenje saučesnika Siniše Malog u najviše akademsko zvanje.

U proceduri koja je prethodila sednici Senata, dekan FON-a Milija Suknović je obmanuo prethodni organ, Veće Tehničko-tehnoloških nauka, a Vi niste naše žalbe dostavili članovima Senata!

Posle izbora Mladena Čudanova u zvanje redovnog profesora, uz Vašu veliku podršku, ne razumem zbog čega bi Siniša Mali, na kraju krajeva, ostao bez doktorata.

Zbog čega diskriminišete Sinišu Malog?

Javnost Srbije ne zna, ali Vi, kolega Radonjić i ja veoma dobro znamo da Vi lično niste nimalo davali podršku studentima u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja na samom početku studentskog protesta.

Naša velika greška je što o tome nismo odmah obavestili javnost Srbije.

Kada je postajalo jasno da hrabra deca pobeđuju, slavodobitno ste prešli na pobedničku stranu i postali Vitez poziva.

Gutali smo knedle, naivno verujući da oportunizam može da se promeni.

Vi nas svojim ponašanjem definitivno ubeđujete da je to nemoguće.

Da su kojim slučajem studenti ponovo okupirali Rektorat, duboko sam ubeđen da Mladen Čudanov ne bi postao redovni profesor!

Tek predstoji eventualno unapređenje dr Slađane Barjaktarović Rakočević, članice Komisije koja je potpisala „doktorat“ Siniši Malom.

To je ona članica Komisije koja je zajedno sa Malim bila koautor rada objavljenog u poljskom časopisu i poništenog zbog plagijata.

Nemam ni najmanje sumnje da ćete, gospođo Popović, u proceduri izbora Slađane Barjaktarović Rakočević, da se birokratski držite formulara i papira i da ćete da sprečite bilo kakvu diskusiju o profesionalnom moralu.

Javnost Srbije mora konačno da zna da poništavanje doktorata ministru finansija nije bilo uzdizanje Univerziteta u Beogradu iz pepela, već potez iznuđen odlučnošću studenata i malog broja profesora koji su ih podržavali, da se izbore za bar delić istine i pravde u tami u kojoj živimo.

Vi se, kao prva ličnost Univerziteta u Beogradu na sednici Senata uopšte niste osvrnuli na tragičnu činjenicu da je prvi potpisnik referata za unapređenje Mladena Čudanova upravo Ondrej Jaško, „mentor“ Siniše Malog!

U tom referatu Vama nije bilo baš ništa čudno, baš ništa neakademski.

Za Vas je sve to bilo u redu, papiri su u redu, imaju pečat i potpis i popunjeni su na propisanim obrascina.

Gospođo Popović, nigde u normalnom svetu se rektor univerziteta ne ponaša kao šef opšte službe i arhive, čiji je zadatak da proverava papire i formulare.

Univerzitet u Beogradu odavno nema rektora spremnog da ima svoje jasno artikulisane stavove i da kao prvi čovek najstarijeg srpskog univerziteta brani njegovu čast i dostojanstvo.

Vi ćete, kao i mnogi drugi pre Vas, koji nisu zaslužili kancelariju u Kapetan Mišinom zdanju, da dobijete portret.

Kao što dobro znate, okačiće ga u svečanoj sali Rektorata, po isteku Vašeg rektorskog mandata.

Nadam se da će portret koji će da okače posle Vašeg da bude portret profesora hrabrog i sposobnog da Univerzitet u Beogradu povede ispravnim akademskim putem čiju jednu od okosnica čini profesionalni moral.

Autor je redovni profesor Univerziteta u Beogradu i redovni član SANU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari