Šetnja do mesne zajednice 1Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnji izbori po mesnim zajednicama se odvijaju po nekim čudnim okolnostima.

Prvo, nisu organizovani u istom vremenu u celoj Pokrajini, što sam konstatovao pre desetak dana kada sam u novinama pročitao da su na severu pokrajine od 162 MZ naprednjaci osvojili 157. Ovakva dominacija se očekivala jer je tokom prošlih republičkih izbora u Dnevniku na prvoj strani osvanuo veliki naslov „Osvojili smo svih 45 opština u APV.“

Drugo, da nisam pročitao u subotnjoj Politici da se sutra održavaju izbori u 42 od 47 MZ u Novom Sadu ne bismo to ni znali jer lokalna štampa i ZV nisu ni najavljivali. Međutim, pojavila se građanska inicijativa koja je preko društvene mreže poručila: „Komšija, a ne partija“ i gotovo prvi put javno iznela dilemu kome pripadaju MZ- građanima ili partiji?

Tek sam onda shvatio da je tu dilemu pokrenuo sam gradonačelnik M. Vučević koji je i predsednik gradskog odbora SNS na nedavnom susretu sa novinarima u Gradskoj kući izjavivši da ne veruje u poruke da MZ pripadaju građanima a ne političkim strankama? Nastavio je u političkom nastupu upitavši: Hoće li „oni“ da nam donesu 300 miliona dinara za fasade, 130 za most i druge investicije ili partija kojoj pripadamo.

S obzirom da se nije išlo u široku propagandnu kampanju i nisu štampani pozivi ni birački spiskovi, građani su ostali neobavešteni o izborima. Ali zato su se naprednjaci organizovali ne želeći da propuste ni najosnovniju polugu vlasti, te su i uoči izbora dočekali goste iz Beograda a među njima i Andrej Vučić. Zajedno sa gradonačelnikom M. Vučevićem obišli su dve mesne zajednice. Uspomenu na ovo druženje snimio je narodni poslanik i šef kabineta našeg gradonačelnika Žarko Mićin i objavio na društvenim mrežama.

Pri kraju tog dana otišao sam u svoju MZ Sonja Marinković da glasam. Kada sam upisivan u evidenciju upitao sam kakva je bila izlaznost i dobio odgovor da sam upisan oko broja 400, te da je to manje od 10% od ukupnog broja građana ove MZ. Tek u utorak Dnevnik je objavio da su na izborima naprednjaci osvojili 411 od ukupnog broja 436 članova saveta MZ. Istovremeno nezavisni kandidati su osvojili u tri MZ na Limanu, odnosno 25 mesta kao i po jednog člana u MZ Dunav i S. Marinković.

Takav je odnos i u celoj državi jer naš predsednik A. Vučić je učestalim izborima, ali i svakodnevnim aktivnim radom na terenu ostvario cilj svoje stranke da njeni članovi budu dominantni u svim organima počevši od MZ do svih opština (osim jedne). Na osnovu takve situacije na terenu i sastav Narodne skupštine je bez opozicije.

Ovakva koncentracija – „svi u jednoj stranci“ garantuje poslušnost, red i mir, što se nakon poslednjih republičkih izbora svakodnevno pokazuje kroz mnogobrojne afere po terenu, u opštinama, pa sve do vrha vlasti i najviših bezbednosnih službi koje su čak i predsednika države prisluškivali.

Građani se osećaju nezaštićeni, zavladala je apatija i povučenost što se i ovog puta odrazilo da ne žele ni da prošetaju do svoje mesne zajednice da glasaju, jer od te prve karike vlasti nemaju šta da očekuju u rešavanju lokalnih problema.

Autor je privrednik iz Novog Sada

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Šetnja do mesne zajednice”

  1. Miloš Vučević je sramota za Novi Sad. Način na koji organizuje izbore, kako se ophodi prema gradjanima i kako vodi grad, netransparetno, to je prava sramota.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.