Slučaj Doljevac: Pravo drumom, pravda šumom 1Foto: Media Centar

Dok sam živa tražiću ta „dva minuta“, a kad Vučić padne sa vlasti, tužiću ga što je prikrio dokaze. I malo dete zna da je za volanom bio Babić i da nije odgovarao jer ga je on zaštitio, tvrdi Mirjana Aleksić, sestra Stanike Gligorijević, usmrćene pre tačno četiri godine u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac, koju je izazvao službeni automobil „Koridora Srbije“ u kojem se nalazio tadašnji direktor Zoran Babić, i koja je presuđena po svim zakonskim i procesnim pravilima, a iza nje ostale (pre)velike kontroverze.

Uprkos takvim najavama, Stanikina sestra, koja je i sama bila u automobilu i zadobila teške povrede, pravno je prilično bespomoćna. Za nju i druge oštećene više nema mogućnosti za sudsko „isterivanje pravde“, preostaje im samo pravo na parnični postupak za naknadu štete. A najavljena tužba protiv predsednika Srbije, koji se ničim izazvan umešao u slučaj, za sada je na dugom štapu.

Apelacioni sud u Nišu je prošlog aprila pravosnažno osudio vozača „Koridora Srbije“ Dejana Stanojevića na četiri i po godine zatvora jer je izazvao ovu nesreću, u kojoj je poginula Stanika a povređeno pet osoba.

Svi učesnici sudskog procesa, uključujući i zastupnika oštećenih, advokata Bože Prelevića, ocenili su da su tužilaštvo i sud dobro radili, oslanjajući se na ono na šta su jedino mogli – dostupne dokaze.

Druga je stvar što je, kako kaže Prelević, angažovan čitav državni aparat da se unište dokazi koji upućuju da je za volanom bio Babić.

Dvojica saobraćajnih policajaca sa lica mesta su na sudu lagala, što potvrđuje postojeći snimak sa naplatne rampe. Na snimku nedostaju dva ključna minuta u kojima bi trebalo da se vidi sam sudar i ko izlazi iz službenog automobila sa mesta vozača.

Vučić je samoinicijativno saopštio da Babić „nije vozio“, a da to zna jer je gledao snimak, da bi kasnije negirao da je tako nešto uopšte izgovorio.

Policija je saopštenje o nesreći izdala sutradan, a nije uradila veštačenje službenog automobila i volana, što je inače uobičajeno.

Povrede koje ima Babić može da zadobije samo vozač, a ne neko ko je sedeo na zadnjem sedištu, kako je on tvrdio. Ljudi koji su govorili da je Babić bio na mesti vozača nisu želeli da svedoče…

Posle bilo koje presude ne bi smelo da bude ovoliko kontroverzi. Ali, još studenti prava uče da je pravo jedno, a pravda drugo. Uteha sve žrtve ove nesreće? Nikakva.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.