Sprečiti ukidanje moratorijuma na nuklearne elektrane 1Foto: Privatna arhiva

Već nekoliko meseci traje intenzivna kampanja nuklearnog lobija da se ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji.

Predvodnik tog lobija je Aleksandar Vučić, koji je očigledno napravio dogovore sa pojedinim uticajnim ljudima iz Sjedinjenih Američkih Država o tome da naša država bude jedan od poligona za afirmaciju novog tipa elektrana, a to su tzv. modularne nuklearne elektrane.

U prilog tome govore izjave Radeta Baste, direktora JKP „Beogradske elektrane“, Milorada Grčića, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, i samog Vučića.

Sva trojica su u poslednjih dva meseca ponavljali tekst iz reklamnih kataloga nekoliko američkih kompanija koje se bave razvojem ovakvih nuklearnih elektrana, što meni jasno ukazuje da su pregovori u poodmakloj fazi i da je trenutno jedini problem koji vlast ima postojeći moratorijum.

Građani Srbije moraju da znaju da male modularne nuklearne elektrane još uvek nigde nisu ušle u upotrebu, već se planira da do 2030. bude izgrađeno nekoliko postrojenja u SAD i u nama susednoj Rumuniji.

Francuska, koja je takođe važna država u sferi nuklearnih tehnologija, tek ove godine je donela odluku da krene u razvoj sopstvenog tipa modularnih nuklearki.

Velika Britanija je takođe u toku ove godine odvojila sredstva za kompaniju Rolls-Royce koja planira da u narednih deset godina napravi prvu modularnu nuklearnu elektranu u ovoj državi.

Rusija je najbliža realizaciji malih nuklearnih elektrana, ali njihov koncept u ovom momentu nije okrenut ka komercionalnoj upotrebi već ka upotrebi u rudarstvu i vojsci.

Prema zvaničnim podacima Međunarodne organizacije za atomsku energiju u svetu trenutno postoji oko 50 različitih dizajna i koncepata za izgradnju malih modularnih nuklearnih elektrana.

I oni su bukvalno svi u eksperimentalnoj fazi!

Shodno tome jako je neodgovorno od strane predstavnika vlasti pričati o nekakvoj superiornosti ove tehnologije koja u praksi nije proverena, pa samim tim ni potvrđena.

Ja bih lično voleo da vidim te inženjere koji su pozdravili Vučića i poručili mu da Srbija treba da gradi male modularne nuklearke, a o kojima je pre neki dan govorio Milorad Grčić u uživo prenosu, naravno ukoliko oni uopšte postoje.

Voleo bih da ih pitam na bazi kojih parametara su procenili da energetska tranzicija Srbije treba da krene u pravcu nuklearne energije?

I pogotovo bih voleo da ih pitam kako oni pre svojih kolega iz SAD, Rusije, Francuske i drugih nuklearnih sila znaju da su male modularne nuklearne elektrane dobre i pouzdane?

Takođe, moram da naglasim da izgradnja nuklearnih elektrana bilo kog tipa stvara potpunu energetsku zavisnost, što znači da u čitavom eksploatacionom veku postoji obaveza da se kupovina goriva, tekuće održavanje i svi remonti vrše samo i isključivo od strane  korporacije od koje kupujete tehnologiju.

Ovo se može uporediti sa kupovinom automobila na lizing kojeg iako plaćate sa sve kamatama ne možete da tretirate kao svoj već morate da idete kod tačno određenih servisera, da sipate tačno određena ulja i da prelazite tačno određenu kilometražu što sve ukupno drastično podiže cenu.

I konačno, Srbija ima hiljade stručnjaka iz oblasti termike i praktično nikoga iz oblasti nuklearnih tehnologija, što znači da bi dugo vremena morali da plaćamo ljude iz inostranstva da se bave našim elektroenergetskim sistemom.

Rešenje za budućnost srpskog energetskog sekora leži u izgradnji velikih hidroelektrana na preostalim lokacijama, izgradnji pametne distributivne elektro mreže sposobne da upravlja većom količinom malih izvora električne energije kao i potrošnjom.

I konačno, moramo vršiti postepenu supstituciju uglja zemnim gasom i u perspektivi vodonikom.

U proces razvoja tehnologija za proizvodnju i eksploataciju vodonika moramo se kao država uključiti već sada jer imamo sve potrebne kapacitete za tako nešto i bili bismo među prvima u jednom novom poduhvatu kojim pre svega Nemačka i Rusija planiraju da reše energetske izazove u budućnosti.

Svi naši elektroinženjeri, termičari i drugi mašinski inženjeri bi mogli biti uključeni u razvoj efikasnih tehnologija za elektrolizu vode iz koje se proizvodi tzv. zeleni vodonik.

Takođe, mogli bismo da razvijemo preduzeća za proizvodnju delova za elektrolizu kao i novih kotlovskih postrojenja za vodonik.

Na ovaj način bismo sem energetske sigurnosti dobili i mogućnost razvoja prateće industrije, dok bi sa malim nuklearnim elektranama sve i da su potpuno pouzdane bili samo puki korisnici prefabrikovanih proizvoda.

Ukupno gledano ovo bi bio najbolji način da se izvrši pravedna energetska tranzicija u Srbiji i da se iskoriste svi potencijali koje imamo, a ne da se koristi samo i isključivo mogućnost zaduživanja u inostranstvu, što je nažalost višedecenijska praksa.

Zbog svega upozoravam vlast da se ne igra sa ukidanjem moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana!

Ujedno pozivam i sve opozicione kolege i pogotovo civilni sektor da budemo spremni da sprečimo naum Aleksandra Vučića i da ponovnim blokadama Srbije onemogućimo energetsko i ekonomsko ropstvo koje nam se priprema.

Srbija je važnija od Vučićevih snova da po svaku cenu doživotno bude na vlasti!

Autor je doktorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari