"Tragači" kao Gugl pretraživači 1Foto: Kviz Potera/Promo

U ponedeljak, drugog januara, prisustvovali smo javno izvedenoj prevari u popularnom kvizu Potera.

U neobično zbog Nove godine formatiranoj izvedbi gde su po pozivu učestvovali četvoro popularnih glumaca protiv četvoro popularnih tragača izvedena je providna prevara.

Doduše, namera je bila hvale vredna: čitav fond od 1.400.000 dinara poklonjen je deci poginulih rudara u rudniku Soko. Na kraju emisije očekivao sam da akteri priznaju da je sve bila šala i da je sve bilo namešteno pa bi time sve dobilo svoje opravdanje. Ali ni reči o tome iz čega se vidi da organizatori kviza smatraju auditorijum za budale.

Sve četvoro učesnika uzelo je gornju ponuđenu sumu, čime su se za korak približavali opasnom tragaču i eliminaciji. Uobičajeno je da se ostaje na sumi prenetoj iz prvog ciklusa i ovakva hrabrost je retkost. Međutim, ovde su svi takmičari išli na gornju sumu!

I sve četvoro su uspeli da pobede tragača/tragačicu prenevši ne malu sumu u zajedničku kasu. Kod jednih je to išlo glatko – znali su sva pitanja, a kod drugih je vešto izrežirana „drama“ sa padanjem na pojedinim pitanjima da bi odmah i tragač pao na sledećem pitanju i tako se održao neophodan razmak sve do uspešnog kraja za takmičara.

Konačno je četvorka „razbila“ voditelja Memedovića, koji je zamenio mesto sa tragačem Milinkovićem i sam seo na njegov „presto“ prepustivši ovome da čita pitanja. Sve je to moglo biti prikazano kao novogodišnja duhovitost da su na kraju epizode otkrili gledateljstvu „tajnu“ kako je sve bilo namešteno u najplemenitije svrhe. Ali nisu. Konačno, čemu sve to?

RTS je mogao da uplati pomenutu sumu deci stradalih rudara bez ovakvih izmotacija koje konačno nisu ni primerene u prilici kada se novac prikuplja za takve svrhe. Posle svega ostaje otvorena sumnja, koju mnogi odavno gaje, da ovo nije prvi i jedini slučaj nameštanja. Samo što je češće obrnuto: da tragači poput Google pretraživača (a ne živih ljudskih bića) rade na dugme i znaju odgovore na 99 odsto pitanja te tako eliminišu takmičare.

Autor je književnik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari