TV vaskrsnuće Olje Bećković 1

Jer, upravo je TV-novinarsko čojstvo u Srbiji počelo naglo da se urušava kada je B92 (O2) televizija, septembra 2014, prekinula da emituje Utisak nedelje, i do danas bi, najverovatnije, potpuno iščilelo iz javnog prostora da nije bilo nekoliko sjajnih TV-novinara i dve-tri televizijske kuće. Vaskrsnuće Olje Bećković na televizijskom kanalu Nova S biće, s jedne strane, signal da će u razumnom roku započeti ubrzana obnova umrtvljenih demokratskih čula naših građana, ali će, s druge strane, njene emisije pomoći svima da jasnije sagledaju živobaru i osete miris medijskog gliba u kome se, gušeći se, praćaka srpsko društvo.

Bećkovićkin sumnjičavo-lukavi pogled, njena vidljiva želja, kojoj smo bili svedoci, da pažnju gledaoca i svojih TV-gostiju usmerava, ne ka propagandi, već prema traženju odgovora na razvojne probleme i pojave koje muče Srbiju, njeno nastojanje da čuva dignitet gledaoca i sagovornika, odlična priprema i opšte društvena svrsishodnost svake emisije koju vodi, svakako će podstaći mnoge koji nevoljno, ili voljno, u našu aktuelnu informativnu živobaru dosipaju vodu, glinu i medijska govna da to prestanu da čine.

Olja Bećković je srčana i nepotkupljiva TV-domaćica kojoj, gledali smo, najviše smeta laž i nadobudnost gosta! Bili smo svedoci kako je lako i kulturno uspevala da izbuši svaku lažljivu „prepumpanu gostujuću mešinu“, i kako su „mešinine“ laži i njeno umišljeno veliko ja u toku i nakon emisije „pištali i vraćali se u normalu“.

I još nešto, jednostavno, prikladno, a svečano oblačenje, gotovo neprimetni make up, neafektiranje i nepostavljanje sebe u centar događanja, predstavlja manir pravog i poželjnog TV-novinarstva. Nastojanje Olje Bećković da svojom pojavom ne „osvaja“ gledaoce, moglo bi da podstakne, nadam se, i novi početak borbe protiv tabloidizacije Srbije.

Autor je profesor Univerziteta u Kragujevcu