Uputstvo za Maju Gojković 1Foto: Medija centar

Glavni problem u Skupštini je isti kao i glavni problem u društvu: nepoštovanje pravila i različiti aršini. Jedna „pravila“ važe za poslanike opozicije, a sasvim druga za privilegovane poslanike SNS-a.
Pravila ponašanja u Skupštini su definisana Poslovnikom. Poslovnik jasno kaže da u Skupštini nije dozvoljeno vređanje, lično obraćanje i govor o privatnom životu drugih poslanika. Poslovnik takođe jasno kaže da se govori samo o tački dnevnog reda. Poslovnik takođe kaže da kada neki govornik, premijer ili poslanik svejedno, izvrće ili netačno prikazuje stavove druge poslaničke grupe ili drugog poslanika, oni imaju pravo na repliku. Imaju pravo da odgovore. Pošto do vređanja ne bi smelo ni da dođe, kada neko vređa, a predsedavajući, a to su u ogromnoj većini slučajeva Maja Gojković i Veroljub Arsić, to dozvole, poslanici imaju pravo da ukažu na povredu Poslovnika i da traže od predsedavajućih da kazne prekršioca.

Poslanici SNS-a, a tu se posebno ističu Aleksandar Martinović i Marijan Rističević, ali nažalost i sam predsednik Vlade Aleksandar Vučić, brutalno vređaju u Skupštini, a predsedavajući gleda na drugu stranu i pravi se da ništa ne čuje. A kada poslanici Dosta je bilo traže reč da odgovore ili ukažu da je došlo do vređanja, reč ne mogu da dobiju. Umesto da dobiju reč, predsedavajući im isključi mikrofon i onda u predstavi za gledaoce programa RTS 2 kaže: „Nemojte da dobacujete, vičete, vređate“. Poslanici Dosta je bilo nikada nikoga nisu uvredili u Skupštini, ne pljuju, ne psuju, niti će, ne obraćaju se lično poslanicima, ne govore o njihovim privatnim životima, a imali bi šta i da kažu, već se drže tačke dnevnog reda.

Zbog ovog verbalnog nasilja koje sprovode predsedavajući, poslanici iz poslaničke grupe Dosta je bilo su podneli Ustavnu žalbu Ustavnom sudu. U toj žalbi su iz stenograma izvađeni delovi skupštinskih zasedanja iz kojih se jasno vidi ovo o čemu govorimo:

– Na reči Aleksandra Vučića „pričali ste besmislice, bukvalno gluposti, nešto što je nemoguće da bilo ko razume“ koji se potom direktno obraćao predsedniku poslaničke grupe, što je strogo zabranjeno, rečima „zato što ga nije ni pročitao“ predsednica Maja Gojković ne samo da nije dozvolila pravo na repliku već je konstatovala: „Nijedna uvreda nije izneta na vaš račun. Ni jedna jedina“.

– Narodni poslanik Marijan Rističević je nakon mandatara nastavio da vređa poslaničku grupu rečima: „Nikad im dosta nije bilo, smučili su mi se ovi iz Nikad im dosta nije bilo i maltretiranje konobara i kuvarica, ja mislim da on ništa duže od jelovnika ne čita u ovoj skupštini, što je zavrnuo Amerikance za milion evra, on je namirivao sebe, kuma, rodbinu…“. I zapravo ceo govor u trajanju od 20 minuta posvetio najgrubljem vređanju poslaničke grupe, što je kod predsednice Maje Gojković izazvalo posebno oduševljenje, te ne samo da nije opomenula narodnog poslanika već se naočigled cele javnosti smejala i podržavala ovakav govor, što se na priloženom snimku jasno može videti.

– Tokom iste sednice, dana 11. 08. 2016. potpredsednik Veroljub Arsić je na reči Saše Radulovića da mu dozvoli pravo na repliku jer je mandatar na račun njegove poslaničke grupe rekao „Vidim da ne znate, opet izmišljate, ja razumem vašu patološku mržnju, ne mogu da izdrže da sede, nameste se kao za spot…“ odgovorio: „… Ne možemo svaki put zbog ovakvih, da kažem stvari, da kažemo da je to uvreda, pogotovo što su iznete potpune činjenice.“
– Reči narodnog poslanika Marijana Rističevića „gospodinu kraduloviću“, kao i „ja shvatam njenu nervozu, možda je noćas kocka išla loše, od vampira kad pokuša da me uvredi, zato što sam za razliku od vas mudar i ostaću mudar“ upućene poslanicima grupe Dosta je bilo, naišle su na potpuno odobravanje predsedavajućeg, dok je s druge strane, uskratio poslanike da na ovakve i slične rečenice poslanika Aleksandra Martinovića dobiju repliku.
– Aleksandar Martinović gotovo svaki dan na svakom zasedanju Skupštine za Sašu Radulovića koristi reči: poznati kriminalac, lopuža, lažov.

Do sada su poslanici Dosta je bilo više puta usmeno kažnjeni zato što smo aplaudirali jer nam uskraćuju osnovno pravo poslanika u Skupštini Republike Srbije a to je da govorimo u skladu sa Poslovnikom. Nijedan poslanik SNS-a nije kažnjen za ove brutalne uvrede. Još uvek nismo dobili pismena obrazloženja kazni. Zaista nas interesuje kako će obrazložiti kaznu na aplauz. Naravno, odmah ćemo tražiti sudsku zaštitu za ovakvu brutalnu diskriminaciju.

U petak, nakon što su bili brutalno vređani od strane poslanika SNS-a i nisu dobili reč, poslanici Dosta je bilo su krenuli da iz protesta napuste salu. To bi se desilo za 30 sekundi, da poslanici SNS-a nisu dobili signal da ustanu, stanu u koridore i spreče nas da prođemo. Ograničavanje kretanja je kažnjivo po članu 133 Krivičnog zakonika. Ako je negde dozvoljeno kretanje, niko ne može da vas spreči da prođete i da vam kaže idite drugim putem. Zamislite da idete ulicom, i da ljudi stanu ispred vas i kažu: ne možete ovim putem, idite nekim drugim, jer ima i drugih puteva. Inače, poslanici pozicije i opozicije normalno prilaze i komuniciraju jedni sa drugim, mimoilaze se u hodniku, u samoj sali. Zašto su poslanici SNS-a dobili komandu da ovo urade jasno je samo onome ko im je dao taj partijski zadatak. Poslanici Dosta je bilo nikoga nisu vređali, nisu dobacivali i strpljivo smo sačekali dok onaj koji je izdao partijski zadatak da nas spreče da izađemo, nije dao drugu komandu da se sklone kako bismo prošli. Nakon verbalnog nasilja pokušali su da nas uplaše i fizičkim nasiljem. To im nećemo dozvoliti. Pripremamo krivičnu prijavu protiv svih poslanika SNS-a koji su učestvovali u ovome.

Uvođenje reda u Skupštini je jednostavno. Poslovnik daje sve instrumente predsedavajućem da uvede red. Kada bilo ko krene da vređa, predsedavajući mora da ga opomene i ako opomena ne radi, da ga kazni i isključi mikrofon. Kada neko izvrće i pogrešno prikazuje stavove drugih, prozvani imaju pravo na repliku. Toliko je jednostavno. Maja Gojković u stvari pokazuje koliko se vladajuća većina boji govora poslanika Dosta je bilo u Skupštini.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.