Veberizam na Vučićev način 1Foto: Imre Sabo

Često se naš predsednik hvali da je Maks Veber veliki autoritet za njega i da se maltene on najbolje razume u doktrinu Maksa Vebera i koja mu mnogo pomaže da savlada „Scile i Haribde“ domaće i svetske politike.

Maks Veber je držao da se stvari najpre moraju razumeti da biste onda mogli da ih posledično objasnite. Razumevanje je, kaže Veber, oblik saznanja i to takav da ima najviši stepen jasnosti i izvesnosti.

Naš predsednik (dakako Vučić) se hvali da je čovek koji najbolje razume svet u kojem živimo, među ovdašnjim političkim delatnicima, a i šire, iako, na nesreću, ne upravlja bogzna kakvom silom od zemlje.

Apsurdno je kada sve ovo znamo i vidimo sa kakvom jasnošću i izvesnošću je predsednik video stvarnost u nekoliko slučajeva:

1. Podrška Hilari Klinton;

2. Podrška Donaldu Trampu;

3. Tvrdnja da će Putin baciti atomsku bombu (taktičko nuklearno oružje) utemeljeno na tome da on Putina poznaje bolje nego što ga poznaje bilo koji svetski državnik (što bi rekao naš narod – „zna čoveka“);

4. Tvrdnja da će u Hersonu biti novi Staljingrad, ali se Rusi povukli i pobegli iz istog, sve udarajući nogama u sopstvene gluteuse.

5. Šta tek reći o nedavnom susretu sa Daudovim, čovekom Ramzana Kadirova, i fotografijom na kojoj se nazočio sa burkom i papakom na opšte zgražavanje celokupne evropske političke javnosti.

Ovakvo „briljantno“ razumevanje sveta od strane našeg predsednika nas je i dovelo do toga da izlazak iz kosovskih institucija započne napuštanjem tamošnjeg parlamenta, da bi se, samo nekoliko dana kasnije, poslanici Srpske liste zakleli na vernost kosovskom ustavu i to kao „bele lale“.

Npr, zar niste mogli, predsedniče, da predvidite da će Rada Trajković ući u parlament kada ovi vaši budu izašli. I sramota je slati Šešelja na televiziju da poruči gospođi Trajković da će biti skraćena za glavu i to samo zato što je gospodin predsednik žestoko omašio u računu.

I sad, naš je predsednik, tako potkovan Veberom, doterao dotle da može da izbije tuča zbog tablica, a nije problem da svi koji imaju kosovske lične karte mogu regularno da uđu u Srbiju.

Već od ponedeljka, ovog poslednjeg, video predsednik da će zemlja i narod „nagrajisati“ ako se sa Amerikancima i Evropom ne dogovori oko svih vojnih i drugih političkih pitanja vezanih za Srbiju, Kosovo i Balkan uopšte.

Koliko god da to bude koštalo Vučića glasova, a koštaće, jedino na taj način možemo krenuti napred u bolju ekonomiju i bolji život.

Nastavi li pak Vučić da loše čita i tumači Maksa Vebera i prestane da glumi Titovog rođaka zaostalog u razvoju, mic po mic, doći ćemo tamo gde smo bili kada je tadašnji Šešeljev mali od palube bio ministar informisanja. Uzrok stvara posledicu a najveći uzročnik potencijalno opasnih posledica po Srbiju je upravo predsednik nam (dakako Vučić).

Autor je novinar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.