Vučićeva politika udaljava Srbiju od Evrope 1

Srbija se već skoro dve decenije nalazi na svom evropskom putu, ali utisak je da nam u poslednjih nekoliko godina Evropska unija postaje sve nedostižnija destinacija.

Iako čvrsto verujem u evropski projekat i budućnost Srbije u EU, realno sagledavanje procesa i stanja na terenu govori u prilog tvrdnji da Srbija danas nije bliža članstvu nego pre nekoliko godina.

S jedne strane građani su joj individualno sve bliži ili su već deo Unije pošto su tamo pronašli bolji posao i život, ali se kao društvo udaljavamo od temeljnih evropskih vrednosti i tekovina.

Smatram da u svakom društvu najveću odgovornost nose političke elite koje usmeravaju procese i kretanja jedne zemlje i svojom retorikom utiču na izgradnju narativa a samim tim i javnog mnjenja.

Aleksandar Vučić, nekada radikal i veliki nacionalista koji na vlast dolazi pričom o evropskoj budućnosti Srbije, suštinski do dana današnjeg nije promenio svoju politiku koja nema dodirnih tačaka sa evropskim vrednostima.

Iako aktuelna vlast zvanično govori kako Srbija ide putem članstva u EU, ta ista vlast kao da namerno deluje u suprotnosti svojom zvaničnom politikom.

Ukoliko bismo uporedili današnje stanje na polju vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode medija i pravne države u odnosu na period od pre nekoliko godina, videli bismo da napretka nema. I ne samo da nema napretka, nego se postavlja i pitanje da li smo danas manje spremni za članstvo nego što smo bili pre pet godina.

U procesu evropskih integracija odgovornost se pre svega nalazi na zemlji koja želi da postane deo Unije, ali se odgovornost nalazi i na samoj EU koja nadgleda ceo proces i ocenjuje spremnost jedne države da postane član.

Mi smo svedoci situacije u kojoj vlasti u Srbiji godinama pričaju da reforme treba da sprovodimo pre svega zbog sebe, a ne zbog EU, ali je neodoljivi utisak da se ovde reforme sprovode tek toliko da bi se otvorilo po koje pregovaračko poglavlje. Ali, danas je teško pričati o reformi institucija pošto su toliko razrušene da bi morali da počnemo da ih gradimo iz temelja.

Dok su se institucije u Srbiji urušavale, naši evropski partneri su verujem pratili sve ono što se dešavalo i sa institucijama i sa medijima u Srbiji, ali su javno kritikovali delovanje naših vlasti tek toliko da ne ostanu skroz nemi.

Upravo ta sinergija urušavanja institucija od strane vlasti i prećutno posmatranje od strane EU doprinelo je da nakon dvadeset godina našeg putovanja ka EU dovodimo u pitanje našu evropsku budućnost.

Ako smo godinama verovali da je rešavanje odnosa Srbije prema Kosovu preduslov napretka Srbije ka EU, slučaj neotvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom opovrgava tezu da je Kosovo taj preduslov.

Međutim, da su evropski zvaničnici od početka bili kritični kao što danas postaju sve otvoreniji u svojoj kritici na stanje u oblasti vladavine prava, nezavisnog sudstva i slobode medija, verujem da bi vlasti u Srbiji bile mnogo opreznije u vođenju svoje politike.

Dodatnu opasnost evropskoj perspektivi Srbije predstavlja i neodgovorna, pa čak i šizofrena spoljna politika gde se jednog dana predsednik Srbije grli i nazdravlja sa funkcionerima EU, a drugog dana ministar spoljnih poslova bratimi sa svojim ruskim idolima. Dovoljno je samo da pogledate naslovne strane srpske štampe pa da sebi postavite pitanje da li Srbija sutra ulazi u nekakav savez sa Rusijom ili namerava da postane članica EU.

Ako vrlo dobro znamo da predsednik Srbije drži pod kontrolom gotovo sve dnevne listove i televizije koje raspiruju proruski i nacionalistički narativ, onda je logično postaviti pitanje o kakvoj to evropskoj perspektivi priča predsednik Vučić. Svojim govorom i delovanjem kako u Srbiji, tako i vođenjem spoljne politike predsednik Vučić je Srbiju udaljio od Evropske unije.

Još opasnije, vođenjem ovakve politike, evropska ideja može dugotrajno biti ugrožena u Srbiji. Zato je danas više nego ikada ranije Srbiji potrebna nova liberalna, proevropska struja koja će stati na put svim nacionalizmima i populizmima i vlasti i opozicije.

Autor je politikolog za međunarodne odnose

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Vučićeva politika udaljava Srbiju od Evrope”

 1. Kome se ide u evrupu, granice otvorene, vize ukinute. Poštena većina zna šta je EU i ne ide joj se u tom smeru.

  • Velika većina u Srbiji je užasno siromašna, Srbija je po velikoj većini kriterijuma na nivou afričkih zemalja i niko je neće dok se ne dovede u red.

    • Bombardovali su je zbog budaletina koje su njome vladali, a i sada vladaju učenici tih budaletina.

     • Zbog radikala Pašića, koji je sa Karđođevićima, ne Đorđem, opljakali su državni buđet, a oslonili se na Terorističku Apisovu “Crrnu ruku”. Da bi to sakrili izazvali su Germane da nas okupiraju i pritom ubijaju i omoguće da nas čereči ko je stigao od komšiskih naroda. Tako su izvršili stravični genocid nad Srpsikm narodom.
      Potom, jedan od najluđih Radikala, Puniša Račič ubio je najobarzovane poslanike u Skupštini, a to su bili Hrvati, braća Radić. Da bi se onda Hrvati i osvetili ubivši zlog kralja Aleksandra. A u Drugom svetskom ratu iz osvete da nam pobiju nedužan narod samo zato što su bili Srbi.
      Opet su srpske budaletine a oficiri, ivršili državni udar 27. marta 1941, što su time pozvali nacističku Nemačku da nas ubija i sneba i na zemlji.
      Godine 1944. bomardovali su deo Srbija koju su kontrolisali primitivci udruženi u Četnike, iako je na Jalti već dogovreno kakva će biti i od koga uređena Nova Jugoslavija.
      A 1999. na radost ludog Miloševića i blesave Mire, Šešelj je pozvao da nas bombarduje NATO, kada su ubijani i moji na Kosovu, u Metohiji nemam roda, pritom nam spalili preko 70. kuća, a veći deo srpskog stanoviništva proterali iz Pokrajine.
      Sada njihovi učenici, unici i sinovi uništavaju ovu Srbiju bez pomoći iz inostrantsva.

  • Ne znam kako „poštena većina“ (šta god to bilo), ali koliko vidim, tiha (i rekao bih, pametna) većina itekako ide u smeru ka EU, i to bez povratne karte!

 2. Zasto ovakvim ljudima ne dajete prostor da pisu. Ne znam ko je Vuk Velebit. Ali ovo sto pise on je sveze, demokratski, pro-zapadno. Dajete tu kojekakvim advokatima i kojekome koji nastpaju sa boljsevickih i Titoistickih pozicija a ovog sad prvi put vidim. Problem je sto je i opozicija u ruskim sakama. Srbija mora da se smesta odlepi od tog zla i ponizenja. Volim citati Vuka Draskovica ali on on je degutantno ispljuvan u Srbiji do te mere da svi veruju da su lazi o njemu istima, volim citati Milojka Pantica ali on cesto pise u mitingaskom stilu, volim citati i prof. Samardzica iako nesvesno svima govori da nema pametnijeg od njega. Ali tekst Vuka Velebta je pravo osvezenje sa tacnim opisima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.