Vučićevo "slabo srce" - studija slučaja 1Foto: FoNet/Milica Vučković

U demokratijama zdravstveno stanje onih na najvišim funkcijama nije tajna zaštićena Zakonima o poverljivosti ličnih podataka. Oni važe za obične građane, a ne za one čiji je zdravlje javni interes.

U SAD predsednici obavljaju redovne sistematske preglede. Kada su svojevremeno Reganu otkriveni polipi na debelom crevu, to je odmah i saopšteno američkoj javnosti.

U diktaturama i „izbornim“ autokratijama to nije slučaj. Zato za zdravstveno stanje njihovih lidera postoji interesovanje najbližeg okruženja, medija, javnosti, drugih država, njihovih ambasada i obaveštajaca. To je potpuno prirodno, jer smena vlasti u takvim državama nosi veliku verovatnoću nestabilnosti. Od mogućih unutrašnjih sukoba i previranja, do potpune promene unutrašnje i(ili) spoljne politike.

Za početak, šta je Saša Janković tačno rekao u podkastu portala Nova.rs? I to usput, jer je u tom intervjuu pričao o potpuno drugim stvarima. Morao sam da odgledam taj razgovor jer sam, sa pravom, sumnjao u verodostojnost pisanih vesti o tom intervjuu.

Prvo što je važno, rekao je da su ga razni „izborni eksperti“ savetovali da se, pošto se poznaju i isto su godište, približi Vučiću i „podvuče mu se pod kožu“, a onda napravi „preokret“.

Na konstataciju novinarke neki minut kasnije da su mu „stratezi“ savetovali da se približi Vučiću, Janković je odgovorio: „Da i stratezi i ambasadori i prijatelji i kvaziprijatelji“, jer se, po njima, tako osvaja vlast. Pa je dodao i njihovo pitanje „sa kim bi mogao da sarađuješ u SNS-u ako Vučiću slučajno otkaže srce, nešto mu nije u redu sa srcem?“.

Prvo, kada se ovo desilo? To iz Jankovićevog intervjua, kao ni iz njegove reakcije na „reakcije“ nije jasno. Logično je zaključiti posle predsedničkih izbora 2017. na kojima je bio drugi sa 16 odsto glasova. Dakle kada je (još) bio političar, predsednik PSG-a. A svakako pre nego što se povukao iz politike, decembra 2018.

Zašto je ovo bitno? Zato što bi samo kao političaru Jankoviću neko davao ovakve savete. I drugo, ako pominje sve ove ljude u priličnoj množini, uključujući ambasadore, da se zaključiti da je ovakvih razgovora bilo više (mnogo) sa raznim ljudima. A ne samo jedan. I to sa nekim ambasadorom-zaverenikom.

Drugo šta znači savet „približavanju Vučiću“? Po abecedi političkog marketinga – ako od svog političkog protivnika hoćeš da uzmeš glasove, moraš da hvališ njega i njegovu politiku, a da usput tvrdiš „da bi ti to bolje sprovodio“. Tako je Šešelj protiv Miloševića 1992, sa jednog poslanika (sebe), za godinu dana u Skupštini Srbije stigao do 70. To radi i danas, ali bez nekog uspeha jer Vučić nije naivan, niti mu je Šešelj potreban kao što je bio tada Slobi.

Dakle, Jankovića nisu pogrešno savetovali. Pošto, ako napadaš političkog protivnika, ti računaš samo na glasove onih koji su protiv tvog konkurenta. Naravno, takvim biračima moraš da ponudiš i drugačiju politiku, nije dovoljno „sebe umesto njega“.

Ko su u tom periodu bili „dobronamerni“ savetnici Jankovića? Po onome što je javno sam rekao „izborni eksperti, stratezi, ambasadori, prijatelji i kvaziprijatelji“. Od svih tih logično je zaključiti da su samo „ambasadori“ – stranci. Ostali bi bili domaći.

Najzad dolazimo do Vučićevog srca i najnovije „Operacije Infarkt“! Nju prate nekoliko „spinova“ koji se dnevno smenjuju.

Prvo, u tabloidima nestaju „stratezi, prijatelji i kvaziprijatelji“ a ostaju „ambasadori“. Uz očekivani dodatak, neizrečen od Jankovića, „zapadni“. I naravno i uz kvalifikaciju „planiranog ubistva Vučića preko veštački izazvanog srčanog udara“.

Jeste Janković pomenuo Vučićeve „probleme sa srcem“. Ali zaista nije rekao da mu je to pomenuo „jedan ambasador“. Najmanje da je „zapadni“. Već da su mu o Vučićevom problemu sa srcem govorili „izborni magovi, stratezi, ambasadori, prijatelji, kvaziprijatelji“.

Vučić je demantovao svoje tabloide, rekavši da veruje kako Janković govori istinu, te da niko nije hteo da ga ubije, ali da misli da je neko dostavio njegov medicinski karton „nekom ambasadoru“. I da misli da zna koji je taj. Ni on nije rekao da je „zapadni“. Ali njegov novi spin je da se sva ova bulumenta Jankovićevih „savetnika“ svela na jednog ambasadora kao i da je u igru uveo svoj „medicinski karton“. A svi mi znamo, Vučić ponajviše, da je on nekoliko puta sam (što je za pohvalu) pominjao svoje probleme sa kardiovaskularnim sistemom (visok pritisak, srčane smetnje itd.). Dakle niko od onih koji su Jankoviću pominjali „Vučićeve probleme sa srcem“ nije morao da ima uvid u njegov medicinski kartom, već samo da veruje Vučiću kada je javno govorio o svojim zdravstvenim problemima.

A onda sledi prilično iznenađenje. Uprkos Vučićevim pohvalama Jankoviću, njemu bliski mediji i isti takvi „analitičari“ kreću na Jankovića „đonom“. Te on je učestovao u antidržavnim aktivnostima, te da ga sasluša tužilac, te da je spreman atentat na Vučića, a deo zavere je bio Janković, te zašto odmah nije prijavio… Šta? Da mu je neko rekao ono što je i tužilac mogao sam da pročita? Kako Vučić više puta izjavljuje da mu zdravlje nije najbolje. Dakle režimski tabloidi tvrde sve suprotno od onoga što je rekao Vučić.

Poslednji put se to desilo oktobra 2016. kada je Vučić rekao da su stranci (i neki naši) sa teritorije Srbije spremali kriminalne aktivnosti prema Crnoj Gori. Da su naše službe zaplenile novac, uniforme, sredstva veze, da je Milo Đukanović „praćen u realnom vremenu“. Kao i da su svi dokaze o tim aktivnostima predati Crnoj Gori. Ovo su njegovi tabloidi ignorisali (i danas to čine) ponavljajući mantru o „lažnom državnom udaru“.

Ali prihvatimo ovaj spin o „zdravstvenom kartonu“ kao bitan, iako nije.

Koliko mi je poznato, Vučićev medicinski karton nalazi se na VMA, koja je vojna ustanova. I sigurno nije u nekoj fioci sa ostalim kartonima. Jer kontraobaveštajni prsten zaštite to svakako ne bi dopustio. Ali ako je karton „procurio“ iz VMA, kriva je vojska. U to vreme ministar je bio Vulin. Da li je on taj na koga je navodni „ambasador“ Jankovića upućivao?

I da li je VMA jedina medicinska ustanova koja ima uvid u predsednikovo zdravlje. Nažalost nije.

Postoji takav karton i u Moskvi. Tamo je Vučić bio na pregledu poslednji put (da je javno objavljeno) u martu 2014.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:483750-Vucic-u-Moskvi-zbog-pregleda

Pa koji bi to ambasador mogao da ima uvid u Vučićev „medicinski karton“?

Autor je novinar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.