Zaboravljaju se advokati 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Sigurno ste čuli i za „posrednika u rešavanju sporova“, za koga je potrebno da imate završenu visoku stručnu spremu i položite obuku za posrednika, a advokatima još jednom nije data nikakva prednost. Javnim beležnicima i izvršiteljima konstantno se proširuje delokrug rada i ovlašćenja, a advokatima sužava isti.

Sve ove navode potvrđuje i nova „Uredba o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija“ („Službeni glasnik RS“, broj 91 od 26. 6. 2020. godine). Još jednom se zaboravlja na advokate, a daju se ovlašćenja javnim beležnicima i geodetskim organizacija, i to tako da ukoliko se kod njih pribavlja izvod iz lista nepokretnosti cena za list iznosi 540,00 dinara.

Advokatima nije data mogućnost da na način propisan gorenavedenom Uredbom izdaju list nepokretnosti. Takođe obavešteni smo da je RGZ poslao dopis svim službama za katastar nepokretnosti da od sada naplaćuju taksu za zahtev u iznosu od 320,00 dinara, kao i taksu za uslugu RGZ-a u iznosu od 930.00 dinara za svaku nepokretnost posebno.

To znači da ukoliko advokat preko aplikacije e-šalter elektronskim putem ili lično u Službi za katastar nepokretnosti podnese zahtev za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti  za npr. tri parcele, biće obavezan da plati taksu za zahtev u iznosu od 320,00 dinara, kao i taksu za uslugu RGZ-a u iznosu od 930.00 dinara za svaku nepokretnost posebno, odnosno platiće ukupno 3.110,00 dinara, a kod javnog beležnika za isti izvod iz lista nepokretnosti platiće 540,00 dinara.

Činjenica je da neki advokati rade više sa Katastrom, neki u manjem obimu, ali je i činjenica da je malo advokata kojima nikada tokom bavljenja advokaturom nije zatrebao izvod iz lista nepokretnosti. Sigurni smo da će nakon donošenja ove uredbe početi i sa donošenjem novih, koje se mogu odnositi i na ostala uverenja i izvode iz Katastra nepokretnosti po povoljnijim uslovima za javne beležnike i geodetske organizacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.