Levijatan demantuje navode o diskriminaciji Roma 1Foto: Privatna arhiva (Iz arhive Danasa)

Pokret Levijatan uputio je demanti na saopštenje Evropskog centra za prava Roma u kom se navodi da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti naložio tom Pokretu da prestane sa objavljivanjem diksriminatornih sadržaja prema Romima.

Demanti Pokreta Levijatan prenosimo u celosti:

Budući da je dana 27.05.2021. godine u 17:42 časova na portalu objavljen tekst/saopštenje pod naslovom „Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio da je Levijatan diskriminisao Rome” molim da u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, objavite demanti saopštenja Evropskog centra za prava Roma, kako sledi:

Fondacija Pokret Levijatan ističe da je saopštenje Evropskog centra za prava Roma zasnovano na neistinitim činjenicama i navodima i kao takvo suprotno je ciljevima zbog kojih su osnovani.

Najpre, netačni su navodi da je Evropski centar za prava Roma podneo „veći broj pritužbi koje su potpisali Romi i Romkinje iz Srbije, preko lokalne organizacije Vojvođanski romski centar“ budući da je na adresu Fondacije od strane Poverenika upućeno UKUPNO 5 istovetnih pritužbi fizičkih lica, koji su to učinili lično, a ne putem bilo koje organizacije. Navodimo da se radi o fizičkim licima sa istim prezimenima, što implicira da je u pitanju jedna odnosno dve porodice.

Ukoliko bi bili tačni navodi pomenutog saopštenja o većem broju pritužbi koje je podneo Evropski centar za prava Roma, to bi značilo da od strane Poverenika nije sproveden postupak kako je Zakonom predviđeno, odnosno da Fondaciji nisu dostavljeni kompletni dokazi i pritužbe (a što je obavezno) kako bi se u celini na iste izjasnila. Verujemo da Poverenik nije napravio propust u postupanju.

Dalje, netačni su navodi teksta da je Poverenik NALOŽIO Fondaciji postupanje kako se dalje navodi, budući da po Zakonu o zabrani diskriminacije takva mera nije predviđena.

Poverenik je dao mišljenje i preporuku koja se odnosi na kontrolu komentara pratilaca naloga, a to su Fondaciji nepoznata fizička lica, na koji deo se preporuka i mišljenje u najvećem delu odnosi.

Zaključak saopštenja Evropskog centra za prava Roma u kome se navodi da „Pokret Levijatan koji ima više od 270.000 pratilaca na Fejsbuku, predstavlja se kao organizacija za zaštitu životinja ali veći deo svog rada fokusira na dehumanizaciju Roma i distribuciju sadržaja na društvenim mrežama čiji je cilj podsticanje mržnje“ svakako će biti predmet sudskog postupka, budući da se podnete pritužbe pet fizičkih lica odnose na komentare od pre godinu i više dana, neki od njih nikada i nisu objavljeni na nalogu Fondacije (što je Poverenik i utvrdio) te se prostim pregledom objava na nalogu Fondacije na društvenoj mreži facebook može utvrditi tendenciozna neistina navedena u ovom saopštenju.

„Fondacija Pokret Levijatan“ ističe da će u svemu postupati u skladu sa odredbama Zakona o zabrani diskriminacije a to znači jednak pristup svim zlostavljačima životinja bez obzira na pol, boju kože i nacionalnu pripadnost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.