Netačne informacije o fenilketonuriji u 8. epizodi serije "Kalkanski krugovi" 1Foto: Mohammad Danish

Udruženje osoba obolelih od fenilketonurije (PKU) demantovalo je danas informacije iznete u 8. epizodi serije „Kalkanski krugovi“ sa željom da skrenu pažnju na ovu urođene bolesti metabolizma.

„Informacije iznesene u 8. epizodi serije „Kalkanski krugovi“ su netačne““, ističu u saopštenju, dodajući primedbe osoba obolelih od fenilketonurije (PKU) i njihovih porodica:

„Fenilketonurija se kod dece u Srbiji dijagnostikuje novorođenačkim skriningom (Gatrijevim testom) od 1980 god. Ispituju se sva novorođena deca. Odmah nakon potvrđene dijagnoze sprovodi se lečenje u vidu niskoproteinske dijete. Lečenje počinje u prvim nedeljama života, pre prvih simptoma bolesti“.

Ističu takođe da lečena deca sa fenilketonurijom (PKU) normalno rastu i razvijaju se.

„Naša deca i mi, njihove porodice, živimo potpuno normalan život. Simptomi nelečene fenilketonurije (PKU) su: mentalna retardacija i epilepsija. Roditelji dece obolele od fenilketonurije nisu u krvnom srodstvu (nema incesta). Naša zajednica okuplja 100 dece sa fenilketonurijom i njihove porodice“, navode iz PKU.

Podsetimo, scenarista serije „Kallanski krugovi“ Đorđe Milosavljević govorio je za Danas o ovoj seriji i scenariju.

„Scenario se danas ozbiljno vrednuje i verujem da nema tog producenta koji ga ne shvata kao osnovni i glavni kapital svakog projekta. Pamtim vreme u kom se smatralo da se u realizaciju filma može ući i samo sa gomilom beležaka…“, naveo je nedavno u razgovoru za Danas scenarista serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari