Nismo krivili kineske radnike 1Foto: Freeimages/cierpki

U listu Danas u okviru teksta „Zašto je potrebno pomoći vijetnamskim radnicima“ koji je kao lični stav napisao Aleksandar Matković, izneta je neistina o Građanskom preokretu u vidu tvrdnje da je plasirao lažnu vest „Linglong naseljava 3.000 Kineza u Ečku“ i time navodno „skinuo odgovornost sa domaćih vlasti i prebacio je na kineske radnike“.

Upravo je suprotno: Građanski preokret je 21. septembra ove godine na svom internet portalu objavio vest s naslovom „Planira se naseljavanje 3000 Kineza u Ečki“, pozivajući gradske vlasti u Zrenjaninu da odustanu od namere da svojim aktima dozvole izmenu plana generalne regulacije naseljenog mesta Ečka kojima bi bila omogućena gradnja petospratnica u tom selu.

U tekstu koji se lako može proveriti, nema nikakvog prebacivanja odgovornosti na kineske radnike, već se pozivaju domaće vlasti da rade u opštem interesu, da uvaže stav stručnjaka i ne povlače poteze koje od njih traži samo jedan investitor.

Dalji razvoj događaja, od septembra do danas, potvrdio je da je gradska vlast Zrenjanina zaista postupala isključivo po želji kompanije Linglong, jer je nakon izmene plana generalne regulacije Ečke jedini ponuđač za kupovinu zemljišta u tom selu bila upravo kompanija Linglong, koja će tamo graditi svoje petospratnice.