O greškama i profesionalnosti 1Foto: Luca Marziale / Danas

Prošle nedelje dnevni list Kurir objavio je razgovor sa prof. dr Branislavom Tiodorovićem, epidemiologom i članom Kriznog štaba, u kome se tvrdi da se niko, osim hroničnih bolesnika, ne treba čuvati korone, te da se zaražavanjem tokom leta stvara kapital za jesen.

U petak, 8. jula, dnevni list Danas i potpisnica ovih redova odlučuju da tematizuju tu izjavu, koja je iz mnogo razloga problematična.
Tim povodom obraćamo se i samom prof. Tiodoroviću, koji kaže da on to nikada nije rekao.

„Suludo je smatrati da bilo ko ko se bavi ovom profesijom može preporučiti zaražavanje“, kaže prof. Tiodorović.

Tekst „Tiodorović: Nisam pozivao na zaražavanje“ objavljen je u vikend izdanju Danasa, a u subotu i na portalu. U subotu pre podne novinarka Kurira, autorka pomenutog intervjua Jelena S. Spasić javlja se telefonom demantujući Tiodorovića. „Sve što je napisano, Tiodorović je stvarno rekao“, navodi ukratko novinarka.

Po podne tog dana stiže i zvanično odgovor Jelene S. Spasić. U tom odgovoru, koji je objavljen na portalu Danasa i u štampanom izdanju, autorka govori o tome kako je tekao razgovor sa Tiodorovićem, ali i navodi da „niko od kolega iz Danasa nije pitao ocrnjenu novinarku i novine, odnosno drugu stranu, da kažu svoju priču, kako Kodeks novinara Srbije i Zakon o informisanju nalažu“.

Jelena S. Spasić je u pravu. Greška sa moje strane je napravljena i svaka objašnjenja kako je do nje došlo bila bi suvišna i nepotrebna. Jedino što bi se moglo reći jeste da nije bilo zle namere da se iskrivi realnost. Ono što je međutim potebno jeste osvrt na naslov pod kojim je objavljen odgovor Kurira. Taj naslov je „Odgovor Kurira dr Tiodoroviću i ‘profesionalnom’ Danasu“. I on je razlog pisanja ovih redova.

Od trenutka kada me je Jelena Spasić pozvala i rekla da prof. Tiodorović ne govori istinu i da je zaista rekao da nema razloga da se građani čuvaju zaražavanja, te da je ona prenela tačno njegove reči, sve što smo mogli da uradimo da umanjimo posledice, na jednoj strani po tačnost informacije, a na drugoj po ugled same novinarke, bilo je učinjeno.

U tekst iz štampanog izdanja, koji je tog dana bio zakazan za objavljivanje na sajtu, dodat je prvo snimak razgovora koji Kurir koristi kao jedan od dokaza da je Tiodorović zaista govorio o idealnom trenutku za zaražavanje, a potom je i postavljen link ka pisanom odgovoru koji je objavljen na sajtu Kurira. I sve to pre nego što je Kurir poslao redakciji Danas na zvaničan mejl demanti. Razlog, ponavljam, kako bi čitaoci koji pročitaju tekst na sajtu dobili potpunu sliku.

Moglo je i drugačije. Ta subota je recimo bio slobodan dan za sve koji su se uključili u naknadne izmene teksta. Mogli smo da se ne javljamo na telefon, da ne odgovaramo na poruke. Mogli smo da sačekamo da demanti zvanično stigne, a onda da on bude objavljen tako da ga niko i ne vidi. Poštovali bismo formu koju zakon nalaže. Zvuči poznato? Ili možda ne – ipak ni to?

Ovih dana portal Raskrikavanje objavio je analizu sadržaja štampanih medija.

– Na naslovnim stranama Kurira u toku prošle godine objavljene su najmanje 163 neutemeljene manipulativne ili lažne vesti, piše Raskrikavanje pa dalje navodi par primera kako je Kurir, takođe na naslovnim stranama, objavljivao lažne i neutemeljene vesti u vezi sa virusom korona.

Da ne bude zabune – način na koji postupa Kurir nije nikakvo opravdanje za propust koji je potpisnica ovih redova napravila ne pozivajući novinarku. Ali je ipak važno podsetiti na kontekst i to ko spočitava profesionalnost Danasu.

Jer postoji još jedan element profesionalnosti podjednako važan, a to je da kada se napravi greška, a napraviće se pre ili kasnije, stane se iza nje i uradi se ono što se može, da se umanje njene posledice, ne po sebe, već po druge koje to može da košta. To valjda zvuči malo manje poznato?

Autorka je novinarka Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.