Odbrana zločina i zločinaca 1

Reagovanje gospodina Mišine na moj intervju sa istoričarem Radosavom Tucovićem ne mogu da shvatim drugačije nego kao odbranu neodbranjivog, odnosno kao odbranu Milana Nedića i njegovog kvislinštva i trogodišnjeg dobrovoljnog podaništva i saradnje s nacistima.

Samim tim, ovo što gospodin Mišina radi zove se odbrana zločina i zločinaca, a sve na štetu žrtava – Srba, Jevreja, Roma…

Ono što očito gospodin Mišina ne zna ili se pravi da ne zna (rezultat je isti!) jeste da je Nedićeva vlada dobrovoljno sarađivala s nacistima i dobrovoljno, sve pevajući (SIC!) ubijala sopstveni narod – srpski. Nije žandarmerija ubijala Jevreje, ona ih je samo hvatala i predavala Nemcima, koji su ih posle ubijali, logika je gospodina Mišine. I to naopaka.

To što se gospodinu Mišini istorijske činjenice ne dopadaju, tim lošije po činjenice. Prema gospodinu Mišini, Nedić je, baš kao i Draža Mihailović sa Ravne gore, intenzivno mrzeo Nemce tokom čitave okupacije, pa su oni od tolike mržnje krenuli u bežaniju iz Srbije oktobra 1944, a i on zajedno s njima, ali samo do Beča. Posle ih je napustio i priklonio se saveznicima, koji su ga, eto, vatikanski kvarnjaci, izdali i predali partizanima! Stvarno nema potrebe da polemišem o nečemu što je istorijska nauka odavno utvrdila, pogotovo što iz ovog Mišininog teksta nije baš sasvim jasno šta mu se ne dopada, osim što je ubeđen da Nedić nije sarađivao s Nemcima!

Uostalom, potpuno razumem žal gospodina Mišine (prezime otkriva karakter, rekao bi Vuk Stefanović Karadžić) što nacisti sa Nedićem, Dragoljubom Mihailovićem, LJotićem i ostalim izdajnicima i saradnicima nacističkih okupatora srpskog naroda nisu pobedili u Drugom svetskom ratu, jer se on zalaže za drugačiju istoriju. Naknadna rekonstrukcija istorijskih činjenica gospodina Mišine svakako neće pomoći ni njemu, a ni Nediću i Mihailoviću, čija je kolaboracija s nacistima istorijska činjenica. Nepromenjiva. Ma koliko se gospodin Mišina upinjao da je promeni. Takođe, gospodin Mišina bi trebalo i dobro da razmisli šta predstavlja institucija na čijem čelu se nalazi.

Autor je urednik rubrike Društvo u listu Danas

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Odbrana zločina i zločinaca”

  1. Ma , hajte gospodine Roknicu ,drzite se tih cinjenica kao pijan plota…uostalom ,Nedic je pratio Nemce do Beca samo da bi se uverio da su stvarno otisli…

  2. Аутор говори о чињеницама, а не наведе ни једну. Познате су комунистичке „чињенице“ о којим ви говорите. Мишина је за вас горостас. Он говори и пише аргументовано. Све потврђује наводима из архива, ништа не износи произвољно. Зар да вам верујемо на реч . Поткрепите то са нечим и не гњавите нас са тим наводним историјским чињеницама.

  3. Г. Рокнић може да разуме реаговање г. Мишине како год хоће и жели, па и на овај искривљен, злонамеран и неистинит начин. То, ипак, говори нешто о нивоу његове професионалности, наравно, уколико му је новинарство основна професија.

    • Bravo gopodine Rokvicu! Hvala bogu da se nadje neko mlad , pametan, odvazan da se suprostavi lazima kvaziistoricara. Nista novo oni ne otkrivaju, cinjenice se znaju, samo su interpretacije i konstrukcije drugacije. Po Rankeu istoricari pisu kako se nesto dogdilo. Nije njihovo da razglabaju o alternativama, koje se nsu ostvarile. Koliko se daleko ide u odbrani Nedica vidi se iz jednog teksta objavljenog u Danasu. ’Vrli’ istoricar napisa da je Milan Kucan dobijo ime po Nedicu Iz zahvalnosti negove porodice, koja je rat provela u Srbiji. Na to je stigao demanti iz LJubljane u kome se kaze da je Kucan stigao u Srbiju star nekoliko meseci i sa imenom Dalje se kaze da je Kucanov otac komunista, koji se borio protiv Nedica. Hrabro je poginuo na Sremskom frontu. Ah, da iz Ljubljane porucise da je sve to lako proverljivo. Slobodan Markovic svedoceci na procesu za rehabilitaciju Drazinu izjavi da on kao istoricar ne zna ni za jednu bitku, koju su partizani vodili protiv Nemaca, a na B.Dimitrijevica i Kostu Nikolica ne treba trositi reci. Toliko o “istinoljubivosti” kvazistorcara, koji ne sluze nauci, vec dnevnoj politici.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.