Foto: Zoran Ras

Pročitao sam taj usplahireni tekst, koji budi sažaljenje, u iskrenoj nameri da razumem šta je pisac hteo da kaže. Zaista sam želeo da nastavimo našu zanimljivu razmenu argumenata i konstruktivnih ideja.

Uprkos uloženom trudu, moram da priznam da nisam uspeo da u tom čudnovatom štivu pronađem bilo kakvu logiku, niti bilo šta što bi bilo vredno osvrta ili ozbiljnije pažnje. Čedina sočinjenija više se ne mogu nazvati ni lažima. To su, jednostavno, notorne gluposti. Sledi tek nekoliko primera, jer se sve Čedine ludosti ne daju ni nabrojati.

Tako sam, pored ostalog, saznao da sam svojevremeno, odgovarajući na zajednički, junački napad Čedomira Antića i njegovog gurua Radoša LJušića, „tvrdio“ da je ovaj nesrećni mladi čovek „loš istoričar i izdajnik srpskog naroda“. Predlažem čitaocu, koji želi da se pobliže upozna sa živopisnim svetom Antićevih fantazija, da potraži ovaj tekst (Gospodar muva, Politika, 28. 6. 2018) i da u njemu pokuša da pronađe takav iskaz. Odgovor već pogađate – neće uspeti, jer Čeda ga je izmislio.

Posebno me je razveselilo Antićevo spektakularno otkriće da mi je Miloš Jovanović, predsednik DSS-a, kum. I ovaj strašni, kompromitujući detalj iz moje biografije je, naime, plod bujne mašte Čedomira Antića. Mada, ideja nije loša. Bila bi mi čast da se jednog dana okumim sa ovim doktorom nauka sa Sorbone, docentom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, vojnikom elitne, 63. padobranske brigade i posvećenim ocem. Ne bih da budem nametljiv, ali ipak molim Miloša da, ako pročita ove redove, razmisli o ovoj lepoj ideji.

Kako objasniti to da neko ko kliče kako „politika sadašnje vlade“ prema Kosovu „za sada nema alternativu“ (Politika, 11. 1. 2018), u isto vreme optužuje DSS da podržava politiku sadašnje vlade? Možda je Čeda podeljena ličnost? Šta tek reći o njegovim fantazijama o tome kako DSS u ovom trenutku čuči ispred vrata Saveza za Srbiju i „čeka da mu dozvole da kolektivno stupi u članstvo“? Ili o njegovom sasvim ozbiljnom pozivu da nastavimo našu prepisku tako što ćemo jedan drugom da vređamo familije?

Predlažem Čedi da objavi da se Danas usuđuje da štampa moje odgovore na njegove prepade samo zato što mi strina radi u ovim novinama. Potom bi konačno mogao da se prijavi za učešće u nekom od rijaliti programa. Tu bi, pred kamerama, njegovi osebujni talenti i veštine (javno vređanje, udarci ispod pojasa, ulagivanje nasilnicima i učešće, u čoporu, u proganjanju žrtava, gaženje preko leševa, politička prostitucija) mogli da postignu svoju punu meru.

U ovoj polemici, koja se Čedinom zaslugom pretvorila u rvanje u blatu, rekao sam sve što sam hteo da kažem. Više nemam šta da dodam, a ne bih da se ponavljam, niti da na Čedine gluposti trošim dragoceno vreme.

Autor je istoričar