Pero Simić ne polemiše već diskvalifikuje 1

Pismo nije objavljeno jer je, prema oceni uredništva, uvredljivo i neprimereno u komunikaciji. O tome dovoljno govore kvalifikacije: „aktivistkinja koja glumi novinarku“ i „podmladak starih satanizatora“. Gospodin Simić vrlo malo polemiše sa stavovima Snežane Čongradin već iznošenjem paušalnih sudova („Ako se na satanizaciji Srba tako lako stiče strani novac i svjetska slava, zašto i Snežana ne bi dobila svoje parče kolača?“) pokušava da diskvalifikuje autorku.

Redakcija Danasa smatra da se o svim temama može polemisati, da mišljenja ne moraju biti uniformna, da svakome, ko to želi, treba omogućiti da iznese svoje mišljenje. Zato smo bili i otvoreni da objavimo pismo gospodina Simića „Drugi talas demonizacije“ uz uslov da iz njega izbaci uvredljive delove i učini ga primerenim za objavljivanje. O tome svedoči i mejl koji smo mu poslali 20. jula.

„Poštovani g. Simiću,

Obaveštavamo Vas da ne možemo da objavimo Vaše reagovanje na tekst naše novinarke Snežane Čongradin, jer smo zaključili da je prepuno ličnog animoziteta prema novinarki i da insinuacije i uvrede koje iznosite nisu primerene za objavljivanje i u suprotnosti su sa Kodeksom novinara, naročito one o bestidnosti i „uzimanju parčeta kolača“.

Naravno, o svim stavovima i o pisanju svih naših novinara može se polemisati, pa i o ovim temama, pa Vas molimo da sročite drugačije reagovanje, bez pomenutih uvreda, koje ćemo rado objaviti! U potpisu je stajalo Redakcija lista Danas.

Pero Simić nije uvažio ovaj naš zahtev.

U međuvremenu se oglasio i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, iz čijeg kabineta je u petak, 21. 07. našoj redakciji u popodnevnim satima stiglo pismo povodom sada već „celog slučaja“. Dodikovo pismo iz tehnoloških razloga nije moglo biti objavljeno u subotnjem izdanju. U međuvremenu gospodin Dodik je pismo prosledio „Sputnjiku“, pa je ono, iako adresirano na Danas, objavljeno u drugom mediju. Danas je, uprkos toj činjenici deo pisma, uz malu hronologiju, objavio u broju od ponedeljka. Što se tiče neobjavljenog pisma Pere Simića spremni smo da ga objavimo onog trenutka kada iz njega autor otkloni diskvalifikacije i uvrede za našu novinarku.

Inače, Danas je nešto ranije, iako nije imao nikakvu obavezu, objavio pismo Pere Simića kao reakciju na tekst Snežane Čongradin „Halo, Srebrenica“, u kojem je autorka problematizovala najavljenu promociju knjige Ljiljane Bulatović „Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu“, koja je bila zakazana u Srebrenici, nekoliko dana pred održavanje Memorijalnog skupa u Potočarima. Na taj tekst je reagovao Pero Simić, savetnik Milorada Dodika, a Snežana Čongradin je potom u kolumni pod naslovom „Obratila mi se Republika Srpska“, 13. jula, odgovorila Simiću, na šta je on opet reagovao, a uredništvo našeg lista je odbilo da tu reakciju objavi iz već pomenutih razloga.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.