Rusija je velika tajna 1Foto: Freepik

Vuk Drašković je odista lik vredan pažnje, i kada piše, i kada govori. Zadržao je izvorni Vukov (Karadžića) jezik, jer potiče iz kraja gde je taj jezik stvoren, a stasom i epskim stilom i glasom pronosi hercegovački duh ovim i širim prostorima.

Bio je i ostao novinar, pisac, političar i diplomata od uticaja. Od „kralja trgova“, opozicionara ustalio se u podršci aktuelnom režimu sa strankom koja nema veliki broj članova.

Pretpostavljam da su se rasuli prekomponovanjem političke scene u neke druge stanke, obistinjujući Vukovu dosetku sa izborne kampanje, kada mu je seljak rekao da će glasati za njega kada bude vlast.

No, da pređemo na njegov tekst u cenjenom Danasu. Vuk se čudom čudi kako se Putin od nade Zapada pretvorio u žestokog protivnika istog. Nabrajajući (nabrajati u hercegovačkom kraju znači tugovati za pokojnikom) novinare ubijene za njegove vladavine, trovanje neposlušnih oligarha i agenata ruskih službi bezbednosti Vuk sve to dovodi u vezu sa vaspostavljanjem autoritarnog režima u Rusiji.

Veličanjem ličnih sposobnosti, preko medija Putin predstavlja sebe kao najvećeg ruskog vladara u istoriji, zasenjujući loš život većine, ogromnom vojnom moći koju sada pokazuje i na Ukrajini. Ovaj rat Putin naziva „specijalnom operacijom“ denacifikacije suseda, po ugledu na američke operacije na osnovu Rezolucije UN iz 2005. godine.

Petnaest godina Rusija upozorava Ukrajinu da put kojim ide nije dobar. Ukrajinski novinar koji je to objavio osuđen je visoku zatvorsku kaznu. Zapadne vrednosti u Ukrajini su shvaćene kao način na koji treba da po svaku cenu budu protiv ruskog naroda, a on je mnogo veći od trenutne ruske države.

Potkovica koju Zapad, preko širenja NATO-a pravi oko Rusije nije demokratski način pridobijanja Rusije za njene vrednosti, već očigledna namere njene okupacije u borbi za teritoriju i resurse.

A onda se medved probudi i nastane belaj. Vuk je opterećen moćima Službi bezbednosti, valjda i zbog ličnog iskustva, ne shvatajući da njihova moć raste sa stepenom ugroženosti onoga što brane, kako u Rusiji tako i u Srbiji. Dobro je govorio Tjutčev: „Rusija je velika tajna.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.