Samoproglašeni ekolozi 1

Tekst pod nazivom „Već je zagađeno… Temeljno trovanje 3“ autora Božidara Andrejića podseća nas još jednom da je tekstove iz oblasti zaštite životne sredine potrebno napisati stručno i razložno što u ovom konkretnom slučaju to izostaje.

Istini za volju, ovo nije jedini tekst koji obiluje nebulozama. Nije dovoljno svrstavati se u grupe koje se zalažu za zaštitu životne sredine kritikujući vlast jer ne radi ništa ili nedovoljno u preduzimanju preventivnih i zaštitnih mera zaštite životne sredine da bi se oglasio tekstom u dnevnom listu obaveštavajući javnost o svom mišljenju, pa makar bilo samo nakaradno napisano bez stručnog obrazloženja.

Ustav Republike Srbije propisuje svojim članom 74 u stavu 1 „Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.“ Ovakvi tekstovi i slične izjave u proteklom periodu onih koji nisu stekli ni formalne a ni neformalne kvalifikacije u ovoj oblasti, a uz pomoć medija se samoproglasili ekolozima radi svog ličnog interesa, praktično demantuju ovaj član Ustava i čine veću štetu nego korist javnosti u dugoročnom smislu.

Drugi stav kaže „Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine“ pa u tom smislu je važno istaći sve propuste, greške i nečinjenje države, kojih je bilo ne zna im se tačan broj, kako bi se javnost i o tome obavestila da bi mogla da reaguje. Međutim, ni u tom smislu ovakvi tekstovi nisu ispunili ni svoju formu a ni približno suštinu tačnog obaveštavanja javnosti o kritičnim pitanjima koji se tiču zagađenja.

Treći stav istog člana Ustava je propisao „Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu“ što opet ne znači da svakojaki tekstovi koji obiluju nedovoljnim ili loše napisanim informacijama mogu zauzimati medijski prostor, a da urednici dnevnih listova ne objavljuju tekstove onih koji su stručni za ova pitanja koji zaista mogu da pruže delotvorna objašnjenja za javnost.

Nisam sigurna da bih trebalo da demantujem svaki paragraf ovog teksta, jer bih ga radije precrtala u celosti i predložila autoru koji ima iskustva u novinarstvu da ga ponovo napiše jer je tema atraktivna, ali sledeći put razumljivo i jednostavnim rečnikom prilagođeno svakom nivou obrazovanja sa tačnim podacima uz konsultaciju nekoga ko je stručan za ova pitanja. U suprotnom ostaće kao što reče autor „mož da bidne ali ne mora da znači“ …

Autorka je master geohemije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.