sunceFoto: Screenshot

Osmog marta je u vašem listu objavljena kolumna Marka Vidojkovića „Oprez, solarna oluja“, u kojoj autor ukazuje na važnost dostupnosti informacija o događajima na Suncu, zbog potencijalnih opasnosti po ljudsko zdravlje. Na kraju teksta, gospodin Vidojković apeluje na eksperte da se pozabave ovom temom, imajući u vidu kontradiktorne naučne stavove o njoj. Nadam se da ću ovim tekstom pojasniti kakav efekat pojačana aktivnost Sunca može imati na ljude.

Sunce je magnetna zvezda, na kojoj se stalno formiraju cikloni koji eruptiraju. Kada se ogromna količina energije uskladištena u Sunčevim magnetnim poljima oslobodi, može doći do velikih eksplozija koje nazivamo sunčane oluje ili solarne baklje, prilikom čega se u svemir ispaljuju čestice visoke energije.

Posledice ovog zračenja koje su dostupne široj javnosti uglavnom se objašnjavaju kroz nestanak wifi-a i poremećaje u radu električnih mreža. Ali šta se dešava sa zdravljem ljudi?

Naša planeta ima zaštitu od štetnog zračenja, tako da ovi zraci gube većinu svog uticaja i ne mogu da nam štete na molekularnom nivou, ali na nivou frekvencija našeg tela i organa, verovatno mogu. Ovime se bavi heliobiologija.

Sprovedene su različite studije, sa određenim uzorcima ispitanika čiji dokazi sugerišu da aktivnost „svemirskog vremena“ ima širok spektar štetnih efekata na ljudsko zdravlje, kao što su mentalne bolesti i kardiovaskularni problemi. S druge strane, druge studije su izvestile da takvi odnosi ne postoje.

Heliobiologija ima zadatak da pruži odgovor na pitanje koji to procesi na Suncu mogu imati direktne ili indirektne efekte na ljudsko zdravlje i fiziologiju.

Jedan od predloženih mehanizama je efekat geomagnetnih oluja na električna i magnetna polja Zemlje.

Poznato je da su svi živi organizmi na Zemlji izloženi spoljašnjim i unutrašnjim fluktuirajućim magnetnim i električnim poljima širokog opsega frekvencija (0,1-10 Hz).

Oscilacije u ovim frekvencijama, usled geomagnetnih oluja koje su posledica solarne aktivnosti, mogu u većoj ili manjoj meri delovati na funkciju živih organizama na ćelijskom nivou, na rezonantan način.

Većina studija je upućivala na poremećaje u delovanju simpatičkog dela nervnog sistema, koji najviše ‘radi’ kada smo pod stresom, samim tim i na parasimpatički nervni sistem, neutrališući ga.

Ovo nas dovodi do zaključka da iznenadne varijacije solarne aktivnosti, kao i geomagnetne oluje, mogu delovati kao stresori, koji menjaju regulatorne procese kao što su ravnoteža melatonin/serotonin, krvni pritisak, imunološki, neurološki procesi i rad kardiovaskularnog sistema.

Takođe su povezani sa povećanjem simptoma depresije, pokušaja samoubistava, ubistava i saobraćajnih nesreća.

Poremećena geomagnetna aktivnost može uticati na hronične bolesti i povezana je sa povećanjem slučajeva srčane aritmije, pogoršanja kardiovaskularnih bolesti, uvećanim krvnim pritiskom i epileptičkim napadima.

Na širem društvenom nivou, povećane stope nasilja, kriminala, društvenih nemira i učestalosti terorističkih napada povezani su sa solarnim ciklusom.

Solarni ciklus je, budimo precizni, povezan i sa periodima najvećeg ljudskog procvata u domenima inovacija i kreativnosti, u arhitekturi, umetnosti i nauci.

NASA smatra da bez solarnih oluja ne bi bilo ni nas, jer je Zemlji bio potreban veći priliv energije od pukog zagrevanja atmosfere, koji se rasporedio baš kako treba po razbacanim molekulima i dao im energiju da se izgrade složeni molekuli poput RNK i DNK, od kojih je i krenuo život. Poštujte Sunce i pratite njegovu aktivnost na internetu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari