Ako prođe, prođe 1

Opet, ako zgradi u Kneza Miloša nije potrebno obezbeđenje – čemu onda angažovanje firmi koje se bave privatnim obezbeđenjem? Ovaj paradoks mučio je prethodne nedelje brojne građane i pojedine novinare, ali ne i MUP.

Oni su se odlučili da ćute i čekaju da oluja prođe. Taktika koja, inače, u Srbiji daje izvanredne rezultate.

Jedna od angažovanih firmi, „VIP sekjuriti“, međutim, nije pokazala isti nivo samokontrole. U saopštenju su istakli da oni ne štite objekte MUP-a već, perimetar objekata koji se tiču parking-prostora, ulaza i izlaza, propuštanje vozila..“. Unutrašnjost objekta, precizirano je, i dalje će čuvati pripadnici MUP-a.

Iz ovoga proizilazi da će MUP (čitaj građani) plaćati 490 dinara plus PDV po satu da bi neko regulisao parkiranje u „perimetru“ oko zgrade.

Poseban aspekt priče je cena. Kako je Danas prethodnih dana pisao, 490 dinara po radnom satu bez PDV-a je više od plate policajca početnika koji obično obavlja posao obezbeđenja objekata koji nisu od vitalnog značaja.

Takođe, 490 dinara je znatno više od tržišne cene koju institucije plaćaju privatnom obezbeđenju. Stoga, nije baš najjasnije na šta misli ministar unutrašnjih poslova kada kaže da će ovim rešenjem ministarstvo uštedeti novac, jer će policajci biti oslobođeni da se bave onim za šta su obučeni.

Mora se ostaviti mogućnost da je ministar u pravu, ali onda se mora i postaviti pitanje kojom računskom operacijom se stiglo do toga? Postoji li dokument u kojem je to spušteno na papir?

Ako postoji – zašto se ne objavi? Ili treba ministru Nebojši Stefanoviću da verujemo na reč? Čoveku koji je rekao da se o angažovanju obezbeđenja razmišlja, u trenutku kada je već odavno sve ugovoreno.

Ono čega se deo javnosti pribojava je da takva računica već postoji, ali da cilj nije smanjenje troškova, već uvećanje prihoda. Tim pre kada je jedna od vlasnica firmi koje su dobili posao do 2016. godine u istom ministarstvu obavljala funkciju državne sekretarke.

Ima tu još jedan stvar – obezbeđenje zgrade u Kneza Miloša je, kako je objašnjeno, pilot-projekat. Što će reći ako se pokaže kao uspešnim, isti model će biti umnožen na veliki broj objekata ministarstva.

Obezbeđenje ovog jednog objekta košta 60 miliona dinara za dve godine. Pitanje je samo čime će meriti uspešnost projekta. Ako je jedan od uslova bio da ceo posao prođe ispod radara javnosti – nije prošao.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.