Najopipljiviji rezultat su ostavke i privođenje čelnika vladajuće Srpske napredne stranke. Da li je neko u drugačijoj situaciji, nego što je ispoljavanje nezadovoljstva velikog broja ljudi po srpskim gradovima, mogao da zamisli da će predsednik opštine Grocka iz redova SNS Dragoljub Simonović biti priveden kao mogući nalogodavac uništavanja imovine lokalnog penzionisanog policajca i novinara? Da li je bez masovnog demonstriranja u Srbiji, sličnog i po pobuni Žutih prsluka u Francuskoj, bilo moguće zamisliti da jedan Zoran Babić podnese ostavku u javnom preduzeću zbog teške saobraćajne nesreće, koju je skrivio njegov vozač?

Konačno, da li je bez osude cele javnosti, bez javno izraženog protivljenja načinu vladanja SNS i od strane akademske zajednice, „overene“ sa više od hiljadu potpisa akademskih radnika, bilo moguće zamisliti da jedan lokalni siledžija Milutin Jeličić Jutka da ostavku u Brusu? Da se povuče, makar tvrdio u ostavci da je to zbog predsednika Srbije i političkih napada, a ne zato što je zbog svojih nedela javno osramoćen i nedostojan bilo kakve javne funkcije?

Ove ostavke pokazuju nedvosmisleno sledeće – Srbija može biti zdravije društvo, uz određeni napor, mada će vlast Aleksandra Vučića i dalje nastojati da pokaže da takav napor nema smisla.

Jer, šta je problem sa Jutkom i ostalima? Problem je što je Vučić ušao u fazu kada mora da odbacuje „svoje“ da bi sačuvao vlast. Uostalom, on je sam to priznao, gostujući na RTS, gde je lepo objasnio da u SNS postoje dva mišljenja, jedno su dame, koje su protiv nasilja, a drugo su oni koji cene to što Jutka u Brusu osvaja 75 odsto, iz izbora u izbore.

Već i samo zbog ovoga, građani, znajte, ostvarili ste male pobede i izvršili pripreme za jednu veliku – promenu vlasti, osnovnu demokratsku tekovinu. Jer, to što vam predsednik Srbije i SNS nije rekao, a što on sigurno zna, jeste da u SNS-u mora da postoji i treće mišljenje. A to je, ako su ovaj put „žrtvovani“ Jutka i ostali, jer u SNS se ostavke ne podnose, ako se šef sa tim ne složi ili to ne zatraži, videli smo to u mnogim aferama pre demonstracija, sledeći put kada se dese demonstracije opozicije, može biti „žrtvovan“ bilo ko.

Sledeći put to može biti neko iz najužeg Vučićevog okruženja, zar ne? I taj neko će, možda kao i Jutka, smatrati da ničim to nije zaslužio, da za šefa postiže sjajne rezultate, pa da ima pravo i malo da se opusti. I u nastojanju da se ne bude taj neko, greške će biti neizbežne šireći pukotinu u SNS do pucanja, makar da je to pucanje i odloženog dejstva.

Povezani tekstovi