Uz obećanje da će Velika Britanija izdvojiti 80 miliona funti (oko 90 miliona evra) za bezbednost regiona, britanska premijerka Tereza Mej napomenula je da iako je njena država odlučila da napusti Evropsku uniju, „ne znači da će London napustiti svoju ulogu u regionu“. Odluka Londona o davanju značajnih sredstava za Balkan, takođe, ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu više puta naglašavanu krilaticu da od stabilnosti Balkana zavisi stabilnost Starog kontinenta u celosti, ali ostaje da se vidi kakva će biti buduća uloga Britanaca na Balkanu, odnosno to će zavisiti od načina na koji bude sproveden u delo „razvod“ Britanije od ostatka Unije.

Značajno je pomenuti i izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel, inicijatorke Berlinskog procesa, da je „sada glavni cilj da se veze u regionu ojačaju izgradnjom infrastrukture, ekonomskom saradnjom i razmenom mladih“, što je, svakako, bilo milozvučno za premijere „balkanske šestorke“. S druge strane, ne možemo da se ne zapitamo zašto navedeni ciljevi, izuzimajući saradnju mladih, koja je osnažena otvaranjem Regionalne kancelarije u Tirani, nisu, makar, delimično ostvareni u protekle četiri godine, otkako je pokrenut Berlinski proces? Odgovor na to pitanje, pre svega, treba tražiti u unutrašnjoj slabosti Unije. Ophrvana unutrašnjim krizama – ekonomskim potresima, borbom protiv ilegalne migracije, Bregzitom, političkim trvenjima – EU nije imala, a i dalje nema, vremena da se ozbiljnije angažuje na trajnom pomirenju Balkana.

Problemi s kojima se suočava Unija, nesumnjivo, nisu jedini krivac za spor tempo napretka Zapadnog Balkana, budući da ni region nije pokazao da je „dobar đak“ kada je reč o ispunjavanju obaveza za dobijanje članstva u EU. U tom kontekstu, naročito je problematičan domen vladavine prava, koji se smatra ključnim preduslovom za pridruživanje Uniji. Mada izgradnja pravne države nije bila među „top“ temama samita u Londonu, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je iznova da „kandidati za članstvo moraju da ispune uslove vladavine prava“.

Da li će Berlinski proces „na kraju dana“ postati „uspešna priča“, teško je prognozirati. U svakom slučaju, uvek je dobro videti neretko zavađene predstavnike „zapadnobalkanske šestorke“ okupljene za istim stolom.