Nastavak puta 1

„Drago mi je da je Vučić potvrdio spremnost da dodje u Brisel u svakom trenutku kad ga pozovemo kako bismo nastavili put ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa i rešavanju svih otvorenih pitanja jednom i zauvek“, rekao je Miroslav Lajčak nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Čini se da je u tim rečima sadržan i glavni, ako ne i jedini, cilj njegove turneje čije su stanice Priština-Beograd-Podgorica.

A to je da se pregovori nastave i da se hoda zadatim evropskim putem, uprkos svim vidljivim i nevidljivim promenama koje su se na toj stazi isprečile u poslednje vreme.

Vidljiva je promena i da je Lajčaku izborni pobednik Aljbin Kurti u Prištini rekao da mu dijalog nije među političkim prioritetima, našta je Lajčak uzvratio da „nijedan lider nema luksuz da bira prioritete“.

„Ne vidim nikakav konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je nastavak dijaloga sa Beogradom spoljni prioritet broj jedan. On je to prihvatio u našem razgovoru, tako da tu nema konflikta“, kazao je Lajčak.

Iako ga u Beogradu ponekad nazivaju „nemačkim službenikom“ Miroslav Lajčak je istakao kako je posetu Prištini i Beogradu pripremao sa SAD, sa kojima EU deli isti cilj za Zapadni Balkan.

Lajčaku je dakle jednogodišnji mandat specijalnog izaslanika EU obnovljen, dobio je potvrdu da će mu lideri Balkana doći u Brisel kad god ih pozove, i neki pomaci će tu biti predstavljeni i ubuduće kao uspesi.

Poput primene energetskog sporazuma iz 2015. kojim je od ovog decembra kosovski operatar za struju „priključen“ preko Albanije na evropsku mrežu.

U Srbiji je to ranije Vučić nazivao „ne dam Valač“ (trafostanicu).

Konačni sporazum međutim, opet, kao ni prethodnih osam godina od Briselskog sporazuma 2013, uprkos stalnom insistiranju da je postojeće stanje neodrživo, i dalje se odlaže „za posle izbora“.

U sadašnjem slučaju sprskih koji sleduju 2022.

Sve tačnija postaje tvrdnja desnih krugova u Beogradu, da Kosovo nije teret oko vrata srpskih političara, nego naprotiv resurs.

To znači da će i za ove izbore, i oni koji očekuju da budući predsednik koji će na njima pobediti jednom kaže istorijsko ne Briselu, kao i oni koji se nadaju u rešenje kojim će se Srbija odreći prava na Kosovo, da bi zauzrvat bila punoporavno primljena u EU, moći da glasaju za istu osobu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.