Neiskreni i ostrašćeni 1

Posle sastanka opozicije u petak jasno se vidi da neće odluka o bojkotu posvađati opoziciju, nego vreme kada se ona donosi. Jedni, na čelu sa Đilasom, su za to da se što pre odluči da nema učestvovanja na izborima jer je jasno da nema šansi da će vlast ispuniti opozicione zahteve. Dok su drugi za odlaganje odluke najkasnije do raspispivanja izbora, odnosno protiv presecanja preko kolena o nečemu što će se dogoditi tek na proleće 2020. Treći su oni će izaći na izbore, a pritom se formalno vode kao opozicija.

Prvi i drugi mogu biti u pravu, ali obe strane su neiskrene i ostrašćene. Neiskrene prema javnosti, a ostrašćene u odnosu prema ovim drugima.

Zagovornici bojkota neće da kažu ili nemaju pred građanima odgovor na pitanje kako do uspešnog bojkota, šta ako bojkot bude neuspešan, zašto građane na lokalu ostavljaju bez prestavnika u skupštinama, šta je plan ako vlast bude ignorsala posledice bojkota i formira vlast na svim nivoima….Ostrašćenost prema drugoj strani se uglavnom javno krije, ali se ne staje na put izjavama njihvih sledbenika da su oni koji misle drugačije glupi, politički nepismeni, izdajnici i u najgorem slučaju Vučićevi saradnici.

Neiskrenost bojkot-protivnika ogleda se u tome što odaju utisak nekog ko odlaže odluku jer zna da bi, kada bi je sada doneo, bio pod udarom etikata da je saradnik vlasti ili da je Đilasov sluga. Kao da im preuzimanje odgovornosti za jasan stav nije jača strana. Javnost mogu zbunjivati i razlozi za odlaganje. Da li oni koji čekaju zaista veruju da će vlast smeniti članove REM, da će je na to primorati međunarodna zajednica, ili da će im Đilas olakšati i možda promeniti odluku…..Odgovora nema. Jedan od njihovih argumenata za ostrašćenost prema bojkotašima je taj što im prebacuju da nemaju odgovore na pitanja šta posle bojkota, šta se dobija a šta gubi, uz to sve se pozivajući na iskustva iz devedesetih. Međutim, ni oni kao da ne znaju odgovore na to, a to njihovu poziciju može u očima onih koji u sebi misle:”Odgovori mi ti zašto je bojkot loš, pa kritikuj druge”, može da oslabi.

Svako bira svoje društvo. Opoziciju na izborima s druge strane po svemu sudeći čekaju SNS, SPS, PS, LSV, LDP, SRS, DSS-SPAS…