Stojana je, naime, verovala u sliku koju je Vučić kroz većinu medija godinama emitovao o sebi – vredan, pošten, pravdoljubiv, borac za bolju Srbiju. Međutim, kada je država zakucala na njena vrata, shvatila je da je ta slika samo jedna dobro upakovana šarena laža. Kuća Stojane Veljković nalazi se na trasi budućeg Koridora 11. Sve njene komšije su potpisale rešenje o eksproprijaciji i ustupile kuće i parcele za potrebe izgradnje budućeg auto-puta. Sve, sem nje. Jer, Stojani je država ponudila 3,4 miliona dinara, dok su ostali dobili po duplo više. Problem je što je njena parcela uknjižena kao poljoprivredno, a ne građevinsko zemljište, te je cena znatno niža. Sa državom se zbog toga sudi godinama, ali javnost je o tome upoznata tek prošle godina, kada je Stojana glasno i u kamere rekla da po ceni koju joj je država ponudila nikad neće prodati kuću i da iz nje mogu samo nasilno da je isele.

Tom prilikom je rekla i da je glasala za Vučića jer veruje u njegovo poštenje. Predsednik je video prilog i brže bolje kontaktirao direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka tražeći da problem reši po hitnom postupku. On je otišao u Boljevce, rukovao se sa Stojanom Veljković obećavši da će od države dobiti 10 miliona dinara, koliko je i tražila.

Međutim, od dogovora nije bilo ništa. „Mi smo se dogovorili da ćemo proces završiti na sudu“, rekao je Drobnjak. Pritom joj je, kako ona kaže, nudio novac na ruke, da se zaobiđu pravne procedure, na šta ona nije pristala. Tako funkcioniše sistem u državi Srbiji. Čak i kada su u pitanju glasači SNS, koji se vrhuški nađu na putu, a neće da pristanu na dogovor „dođem ti, dođeš mi“, već hoće da stvari završe kako treba, u skladu sa zakonom.

Sem što je slučaj Stojane Veljković pokazao kako funkcioniše naša pravna država, ilustrovao nam je i prosečnog glasača SNS. Ne onog potplaćenog, ucenjenog ili uplašenog, već naivnog. „Glasala sam za Aleksandra Vučića, verujući u njegovo poštenje, a sada smatram da je glasanje za njega bio čist promašaj. Iz moje kuće je imao četiri glasa. Na sledećim izborima dobiće jednu veliku nulu. Volela bih da dođe na otvaranje puta, pa da mu to kažem u lice. Pa nek imam posledice. Jer, ovo nije život, kad ne smeš da izađeš iz svoje kuće. Život je sloboda. A u Vučićevoj Srbiji slobode nema“, rekla je.

Koliko Stojana još treba da se pojavi, da bi se većina njih konačno uverila kome je dala svoje poverenje.

Povezani tekstovi